memorial1Na tokratnem 43. spominskem tekmovanju prof. Bojana Hrovatina sta v ekipnem memorial2meddržavnem tekmovanju nastopili tudi ekipi iz Bosne in Hercegovine in Srbije.

Naše največje atletsko tekmovanje je Zveza paraplegikov Slovenije v koordinaciji z DP Istre in Krasa in soorganizaciji ZŠIS, pripravila 29. septembra na atletskem stadionu Bonifika v Kopru, nastopili pa so športnice in športniki iz vseh devetih pokrajinskih društev Zveze.
Športnike je nagovoril nato pa tekmovanje odprl predsednik Zveze paraplegikov Dane Kastelic. Atletinje in atleti so na tekmovališčih tekmovali v skupinah F51-F52-F53-F54-F55-F56-T51-T52-T53 in veterani, v moški in ženski konkurenci, tekmovanje pa je hkrati štelo tudi za uvrstitve na državnem prvenstvu paraplegikov in tetraplegikov.
Atletinje in atleti so se najprej pomerili v metu kopja, diska ali kija in suvanju krogle, nato pa še v hitrostnih vožnjah na 100, 200 in 400 m. Tekmovali so tudi v dveh memorialnih vožnjah. S standardnimi vozički na 100 m v spomin na prof. Bojana Hrovatina, s specialnimi vozički na 800 m pa v spomin na našega velikega prijatelja in novinarja Henrika Übeleisa. Tudi tokrat so se na tekmovanju atletom paraplegikom in tetraplegikom pridružili slepi in slabovidni atleti, ki so tekmovali v moški in ženski konkurenci.
memorial3Na meddržavnem tekmovanju v četveroboju (krogla, disk, kopje/kij, 100m) je z 9.716,05 točk premočno zmagala Slovenija, druga je bila ekipa Srbije, ki je zbrala 4.376,82, tretja pa Konfederacija BiH z 2.074,19 točk. V ekipi štirih tekmovalcev je morala biti ženska tekmovalka in atlet tetraplegik.memorial4
Razglasitev rezultatov, podelitev medalj in pokalov je po zaključku tekmovanja potekala v Domu paraplegikov v Pacugu.
Ob tej priložnosti so podelili tudi pokale zmagovalnim ekipam ligaškega atletskega tekmovanja. Zmagovalni in prehodni pokal je osvojila ekipa DP jugozahodne Štajerske (17.356,29), ki je že vrsto let nepremagljiva, druga je bila ekipa DP Koroške (15.907,15), tretja DP ljubljanske pokrajine (10.334,24), četrta DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja (6.385,77), peta kombinirana ekipa DP severne primorske in DP Istre in Krasa (5.046,12), šesta DP Prekmurja in Prlekije (2.175,35), sedma pa DP severne Štajerske (1.682,50).
Medalje in pokale so podelili: predsednik ZPS Dane Kastelic, vodja športa pri ZPS Gregor Gračner in predstavnik ZŠIS Primož Jeralič. Tekmovanje je medijsko podprl radio CAPRIS.

BILTEN >>>