neimenovanoV sklopu kulturnih dni invalidov 2012, ki od 3. do 8. septembra potekajo v Domu paraplegikov v Pacugu, smo 5. septembra pripravili kulturni večer s Tomom Jurakom, bolj znanim po skupini GU-GU. Nastopila naj bi sicer izjemna neimenovano1vsestranska glasbenica Tinkara Kovač, vendar je zadnji trenutek zbolela. In tako je skrbno načrtovan kulturni večer rešil Tomo, ki nam je pripravil nepozaben »žur.«
Tomo je bil v osemdestih član pop skupine Gu Gu, s katero so nanizali ogromno uspešnic. Kasneje se je posvetil samostojnemu delu in sodelovanju z drugimi imeni estrade. Še vedno veliko nastopa in izvaja tudi lastna dela, nekatera od njih so takorekoč že ponarodela kot npr. Sam po parku, Želim si na Jamajko, Ljubil bi se, Imamo se fajn ... In res smo se imeli »fajn,« saj je Tomo res pravi žurer. Slišali smo vse omenjene uspešnice in še mnogo drugih kot so: Mango bana, Ljubica moj´ga srca, Julija, Zemlja pleše, Zelene livade, So najlepše pesmi že napisane, En dan ljubezni neimenovano2in še in še. Slišali smo rock izvedbe, narodne, dalmatinske, skupaj pa smo zapeli celo tisto Dolenjsko En starček je živel. Vmes pa je Tomo imel še vse polno dovtipov in domislic, ki smo se jim od srca nasmejali.

Dom paraplegikov v Pacugu je v času kulturnih dni postal kar galerija v malem. Svoja novejša dela razstavljajo člani Likovne sekcije ZPS: Vojko Gašperut, Benjamin Žnidaršič, Branko Rupnik, Željko Vertelj, Boris Šter, Zorica Razboršek, Dragica Sušanj, Jožica Ameršek, Angela Medved, Miran Jernejšek, Franc Ekart, Klavdij Leban, Metod Zakotnik, Ljudmila Turk, Roman Gruntar, Tina Pavlovič, Jože Vodušek in Silvo Mehle in pokojni Jani Bevc. Med njimi so tudi polnopravni in pridruženi člani ter štipendisti Mednarodnega združenja slikarje, ki slikajo z usti ali nogam