Zadnje novice

9. REDNA SEJA UPRAVNEGA ODBORA DRUŠTVA

Upravni odbor7 Koper20V ponedeljek 24. februarja je v prostorih društva potekala 9. redna seja upravnega odbora Društva paraplegikov Istre in Krasa.
Obravnavali smo naslednje točke dnevnega reda:

1. Pregled zapisa v zapisniku 8. Seje U.O. z dne: 05.10.2019 pregled realizacije sklepov.
2. Poročilo o delu, ter finančno poročilo v letu 2019
3. Poročilo inventurne komisije
4. Poročilo Nadzornega Odbora Društva
5. Določitev kandidacijsko volilne komisije
6. Razno

STRELJANJE 3.KOLO SL. BISTRICA

Streljanje Sl.Bistrica20Tretji krog strelske lige je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije 7. februarja 2020 pripravilo Društvo paraplegikov Podravja.
Na strelišču v Slovenski Bistrici se je pomerilo 30 strelcev iz sedmih pokrajinskih društev Zveze. Edina ženska predstavnica Vesna Novak - DP–CE je s 340 krogi osvojila sedmo mesto. V streljanju z zračno pištolo je nastopilo pet tekmovalcev.
V ekipni konkurenci je zmagala DP Murska Sobota (1.081), druga je bila DP Maribor (1.035), tretja DP Celje (974), četrta DP Koper (970), peta DP Novo mesto (836) šesta pa DP Ljubljana (812).
V najmočnejši skupini SH1 je bil v posamični konkurenci najboljši Jožef Franc – DP–MS (373), na drugo mesto se je zavihtel Franc Pinter – DP–MB (365), tretji je bil Gašper Peček – DP–NM (340).
V posamični konkurenci SH2, kjer strelci tetraplegiki tekmujejo z naslonom je s 356 krogi zmagal Leon Jurkovič, drugi je bil Slavko Dunaj (352) oba DP–MS, tretji pa Damjan Herček – DP–MB (348).
Med strelci, ki streljajo z zračno pištolo je slavil Anton Bavec – DP–LJ (359), drugi je bil Ivica Vukadin (330), tretji pa Metod Zakotnik (253) oba iz DP–KR.
Za pravilen potek tekmovanja in izračun rezultatov sta skrbela državna sodnika Karli in Karl Vidmar.

RAZSTAVA BENJAMINA ŽNIDARŠIČA

Beno razstava Stala20Samostojna razstava Benjamina Žnidaršiča ob Kulturnem prazniku in svoji 60. letnici v galeriji “Štala”

Slikarska ustvarjalnost Benjamina Žnidaršiča se z vsakim novim delom vedno bolj prepričljivo uresničuje. Odločil se je, da bo vztrajal in se z veseljem in neomajno voljo predajal barvam in čopiču. Slikanje mu je postalo način življenja in komunikacija z okoljem. Čeprav slika z usti, v tem ne vidi nikakršnih ovir ali celo omejitev.

Za svojo kreativno izpoved najde v vsaki priložnosti vedno nov izziv, bodisi v poeziji ali sliki. Spoznava, kako postati uglašen sam s seboj in svetom. Ta se mu odziva kot dovzeten, občutljiv, a hkrati odločen in idej poln soustvarjalec mnogih kulturnih in človekoljubno naravnanih vsebin. Zato njegovega dela ni spoznala samo domača javnost, temveč tudi tujina. Nekatere slike zdaj lahko občudujejo tudi po Evropi. V mestih in prestolnicah, kamor nikakor niso zašle po naključju, temveč po poti poslanstva in sporočila umetnosti.

Tokrat se Benjamin Žnidaršič predstavlja z novimi slikami iz zadnjega obdobja.
Razstava bo trajala od 8. januarja do 10. februarja. Razstava je odprta vsak dan med 8. in 15. uro in po dogovoru.

VOJKO GAŠPERUT RAZSTAVLJA V LOGATCU

Gasperut razstava Logatec20Eden najuspešnejših slikarjev Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije Vojko Gašperut-Gašper je 18. januarja 2020 v Jožefovi galeriji v Logatcu odprl samostojno pregledno razstavo. Na stenah galerije je razstavljenih 40 njegovih slik z različno tematiko.
Slikarja in njegova dela je številnim ljubiteljem likovne umetnosti predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, Gašper pa je ob tej priložnosti izdal tudi zloženko, v kateri predstavlja svojo slikarsko pot in pomembne razstave. Dodamo naj, da je Vojko Gašperut, sicer član Društva paraplegikov Istre in Krasa, že vrsto let tudi polnopravni član Združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.
Lep kulturni dogodek so popestrili in obogatili Lukavi Luka in Šmentane muhe, razstava pa bo odprta do 1. marca 2020.