Zadnje novice

ŠAH 1. KOLO LIGE KOPER

Sah1 Koper19Prvi krog šahovske lige ZPS-GRADEX, ki že nekako po tradiciji odpre tekmovalno šahovsko sezono, je 18. oktobra 2019 v organizaciji Zveze paraplegikovSah2 Koper19 Slovenije pripravilo Društvo paraplegikov Istre in Krasa. Primorski šahisti tekmovanje že vrsto let posvečajo tudi svojemu članu in odličnemu šahistu Viktorju Brezovniku, tokrat pa so se šahist z minuto molka poklonili tudi letos umrlemu šahistu Zlatku Bernašku.
V prostorih Emonca v Kopru se je na črno belih poljih pomerilo 17 šahistk in šahistov iz petih pokrajinskih društev Zveze – DP Celje, DP Novo mesto, DP Kranj, DP Ljubljana in DP Koper.
Po uvodni predstavitvi in navodilih sodnika, so šahisti po švicarskem sistemu odigrali sedem krogov. Za posamično partijo soSah4 Koper19 Sah3 Koper19imeli na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut. Rezultati so šteli tako za ekipne kot za posamične uvrstitve, kakor tudi za uvrstitve memorialnega tekmovanja. Društvo paraplegikov Istre in Krasa je za najboljše uvrstitve na spominskem tekmovanju Viktorja Brezovnika podelilo praktične nagrade.
V prvem krogu je v ekipni konkurenci najboljši rezultat dosegla ekipa DP Ljubljana (15,5) na drugo mesto se je uvrstila ekipa, DP Koper (13,0), tretje mesto sta si razdelili DP Celje (10,0) in DP Novo mesto (10,0), peta je bila DP Kranj (4,5) v kateri je nastopil samo en tekmovalec.
V posamični konkurenci sta prvo in drugo mesto osvojila šahista DP Ljubljana – Edo Planinc (6.5) in Jasmin Sabljakovič (5.5), tretji je bil domačin Benjamin Žnidaršič (5).
Tekmovanje je po pravilih Šahovske zveze Slovenije brez zapletov vodil arbiter Andrej Žnidarčič. Pokrovitelj lige je GRADEX d.o.o. iz Šempetra v Savinjski dolini.

DONACIJA NAŠIH PRIJATELJEV MOTORISTOV

Donatorji Springersi1 Postojna19V soboto 5.oktobra 2019 so člani motorističnega kluba iz Hruševja ob zaključku motoristične sezone na svojem rednem srečanju predali ček predstavnikom Društva paraplegikov Istre in Krasa.

Prostovoljne prispevke, ki so jih zbirali na srečanju motoristov v organizaciji kluba SPRINGER RIDERS so namenili članom društva paraplegikov Istre in Krasa zaDonatorji Springersi2 Postojna19 postavitev premičnih sedežev v naše kombinirano vozilo.

Ček v višini 500,00 EUR je izročil predstavnik Springer Riders, podpredsedniku društva paraplegikov Istre in Krasa Slavku Bračiču.

Za to plemenito dejanje se jim še enkrat iskreno zahvaljujemo z upanjem za sodelovanje tudi v bodoče.

8. REDNA SEJA UPRAVNEGA ODBORA DRUŠTVA

Upravni odbor Koper19V sredo 5. oktobra je v prostorih društva potekala 8. redna seja upravnega odbora Društva paraplegikov Istre in Krasa.
Obravnavali smo naslednje točke dnevnega reda:

1. Pregled zapisa v zapisniku 7. Seje U.O. z dne: 27.2.2019, pregled realizacije sklepov.
2. Organizacija 40. obletnice društva
3. Kompenziranje invalidnosti – prošnje članov
4. Razno

SLIKARSKA DELAVNICA V KAMPU ADRIA V ANKARANU

Slikarska delavnica1 Ankaran19GALERIJA SLIKE
Na prelep jesenski dan v četrtek 26. septembra 2019 smo se v Kampu Adria v Ankaranu, Jadranska cesta 25, na likovni delavnici, ki jo je organiziralo DruštvoSlikarska delavnica2 Ankaran19 paraplegikov Istre in Krasa v sodelovanju z Zvezo paraplegikov Slovenije, Občino Ankaran in Zavodom Ars Viva zbrali slikarji iz cele Slovenije. Zbralo se je okoli 37 slikarjev in spremljevalcev, ki so ustvarjali pod mentorskim vodstvom Rajka Čauševiča.

Skozi slikanje in risanje razvijamo samostojni izraz, seznanimo se z različnimi tehnikami risanja in slikanja ter s tem pridobimo priložnost opredmetiti svoje želje. S sliko ali risbo imamo priložnost javno spregovoriti na likovni način. Obenem pa tudi iščemo trenutke v katerih čisto veselje ob odkrivanju novega v slikarstvu postane edini smisel. Več časa se družiš z barvo in čopičem bolj razumeš pomen ustvarjanja. Slikanje z usti ali roko ztahteva potrpežljivost. Skozi pomakanja čopiča v kupček barve na paleti in skozi udarne, plahe, občutene in premišljene poteze na platnu se skušamo podajati v polje neznanega.

Slikarska delavnica3 Ankaran19Ukvarjanje s slikarstvom je predvsem potrpežljivo in samokritično učenje obvladovanja slikarske veščine. V slikarje invalideSlikarska delavnica4 Ankaran19 vnaša zadovoljstvo, samozavest in samospoštovanje. Obenem pa dviga motivacijo tudi drugim invalidom, ki spremljajo delo svojih kolegov.

Na srečanje smo povabili tudi mag. Borisa Šušmaka, predstavnika društva Doves, FEE Slovenia, ki je polnopravni član Fundacije za okoljsko vzgojo (FEE) in smo skupaj iskali rešitve za boljše pogoje ljudi na invalidskem vozičku za vstop v morje ter o programu Modra Zastava. Na posvetu se nam je pridružila podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca, ki je predstavila prizadevanja občine na socialnem področju. Za zaključek je piko na srečanje dal župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik in Katja Pišot Maljevac, vodja oddelka za družbene dejavnosti. Občina Ankaran že nekaj let financira to slikarsko srečanje slikarjev invalidov iz cele Slovenije. Hvala vsem, predvsem Občini Ankaran. Drugo leto se spet dobimo v Ankaranu!

dpik logo40 
Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

 QR DPIK

 

 

 

 

Obiskovalci

3935467
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
9
282
291
19340
3935467

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd