Zadnje novice

GOLAŽIJADA

Golazijada Osek20Društvo paraplegikov Podravja je 19. septembra 2020 v Paracentru Osek pri Sveti Trojici v Slovenskih Goricah pripravilo tradicionalno golažiado. Tokrat se je v kuharskih veščinah in mojstrovinah kuhanja golaža pomerilo sedem ekip iz pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije. Med njimi je ekipa našega društva - Damjan Žerjav in Marija Renko osvojila peto mesto. Naš član Srečko Petkovšek je bil v ekipi ocejevalcev.
Po oceni komisije je najokusnejši golaž skuhala ekipa Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, bolj za pokušino pa so pripravili tudi pasulj. Za veselo vzdušje je tokrat poskrbel trio Gitano.

KOLESARJENJE S ČLANI DP SEVERNE PRIMORSKE OB MORJU

Kolesarjenje1 KP20V petek, 18. septembra smo organizirali kolesarjrnje ter se odpravili s kolesi ob slovenski obali, med Koprom in Izolo in povabili še člane DP Severne Primorske inKolesarjenje2 KP20 prišla sta še dva člana DP Ljubljanske pokrajine.
V popoldanskih urah smo se zbrali pred sedežem društva in se podali na kolesarjenje. Pot nas je vodila ob morski obali, po kolesarski stezi skozi Koper do Žusterne in naprej proti Izoli, od koder se nam je razprostiral prekrasen pogled na Koprski zaliv.
Med potjo nas je pričakala in fotografirala predstavnica skupine LAS Istre (Lokalna akcijska skupina za območje občin Ankaran, Kolesarjenje3 KP20Izola, Koper in Piran). Namen današnjega kolesarjenja je bil prav sprejem DruštvaKolesarjenje4 KP20 paraplegikov Istre in Krasa v to skupino, hkrati je bilo to prvo skupno druženje.
V Izoli smo naredili kratek postanek, kjer smo se odžejali in osvežili ter naredili nekaj spominskih posnetkov. Pot nas je nadalje vodila do Kopra, kjer sta se v sklopu te akcije s svojimi deli predstavila slikarja Benjamin Žnidaršič-Beno in Vojko Gašperut-Gašper, člana VDMFK (Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami).

Imeli smo lep dan z malo burje, ampak pomembno je, da smo se imeli izredno lepo.

OBISK PRI EDKOTU

Obisk Edko G.Vreme20Konec meseca avgusta smo se odločili, da gremo obiskat enega naših najstarejših članov tako po letih kot po članstvu. Odpravili smo se z našim kombijem in to kar iz doma paraplegikov v Pacugu kjer smo bili na rehabilitaciji.
Naš dolgoletni član Edo Cerkvenik je iz vasi Gornje Vreme v občini Divača. Edko je pred več kot 60 leti, takrat osemnajstletni mladenič poškodoval vratno vretence s skokom v vodo. Večino njegovega življenja je zaznamovalo radioamaterstvo na katerega je zelo ponosen in je še eden od redkih aktivnih radioamaterjev.
Sprejela sta nas njegova snaha Ivanka in on ter nas prijazno pogostila. Malo smo poklepetali, nato smo se odpravili v bližnje gostišče, kjer smo se zaklepetali do poznega večera.
Edko, želimo ti,da bi bil še naprej tako iskren in iskriv, saj  si nas vedno znal nasmejati do solz.

KLOBASARJENJE PO PREKMURJU

Klobasarjenje MS20Ročni kolesarji Zveze paraplegikov Slovenije so šesto tradicionalno »Klobasarjenje« pripravili v okolici Murske Sobote. Srečanje je 22. avgusta 2020 v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije pripravilo Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije.
Kolesarji so se pred sedežem društva na pot podali ob deseti uri in kolesarili do kolesarske steze in naselja Nemčavci, kjer so prečkali glavno cesto Murska Sobota – Moravci. Za tem so pot nadaljevali med polji do Martjancev in v Moravcih pri hotelu Termal opravili prvi postanek.
Ogledali so si lepo urejeno okolico in z vožnjo nadaljevali mimo hiš do Bogojine in naprej proti Dobrovniku, kjer so kolesarili do prelepega Bukovniškega jezera. Pri jezeru so naredili nekoliko daljši odmor, se malo okrepčali in že vrteli pedala do Beltincev. Tam so med potjo videli veliko zanimivih stvari, ena iz med teh je bila tudi štorklja, ki je nepremično stala v gnezdu.
Z vožnjo so nadaljevali do Rakičana in se po dveh kilometrih vrnili nazaj do društva, kjer jih je čakalo zasluženo okrepčilo. Po prekmurskih ravnicah so skupno prekolesarili 45 kilometrov.
Kljub nekaterim odpovedim se je dogodka udeležilo sedem ročnih kolesarjev in od tega trije naši člani. Spremljala sta jih šofer društva Branko in Stanko, ki sta nudila pomoč na cesti.

4196791
4196791