Zadnje novice

VABILO NA PREDNOVOLETNO SREČANJE

Bozicek19

Vabilo na prednovoletno srečanje!

Spoštovane članice, spoštovani člani!

Ob iztekajočem letu društvo prireja prednovoletno srečanje za svoje člane in njihove svojce. Počaščeni bomo, da se srečanju pridružite tudi vi.

Srečanje bo v soboto, 28.12.2019 ob 14 uri. Zbrali se bomo v naših prostorih DPIK Vanganelska 8 F, Koper. Po kratkem družabnem klepetu se bomo preselili v bližnjo restavracijo »Emonec«, Vanganelska c. 20 v Kopru.

Za člane in enega spremljevalca stroške v celoti krije društvo, za ostale prijatelje je participacija 15,00 € po osebi, ki jo poravnate ob prihodu pri našemu blagajniku. Svojo prisotnost potrdite do 25. decembra
na tel. št.: 041/255-420 Božič Boško.

Želimo vam čudovito novo leto, polno obilja, veselja in dragocenih trenutkov.
Naj bo 2020 vaše najuspešnejše leto.

Predsednik DPIK:
 Željko Geci

PROSLAVA OB 40. OBLETNICI NAŠEGA DRUŠTVA

Proslava40letDPIK1 Koper19
ZBORNIK Društvo paraplegikov Istre in Krasa je prešlo dolgo pot 40 letnega organiziranega delovanja. Ta visoki jubilej, so praznovali v sredo, 13. novembra 2019, vProslava40letDPIK2 Koper19 primorskem kulturnbem centru ROTUNDA v Kopru.
Prisotne je najprej pozdravil in nagovoril predsednik društva DPIK Željko Geci. V uvodnih besedah je najprej podal na kratko prehojeno pot društva od ustanovitve do danes in čestital članom društva ob njihovem prazniku.

Proslava40letDPIK3 Koper19V nadaljevanju je prisotne nagovoril predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic,Proslava40letDPIK4 Koper19 ki je poudaril pomen tradicionalnega delovanja lokalnih društev v sodelovanju z Zvezo. Poudaril je pomen skupnega sodelovanja vseh društev nasproti državi pri zagotavljanju socialnih pravic. Nato nas je nagovoril župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je čestital društvu ob zavidljivem jubileju, obljubil boljše sodelovanje z DPIK in to na vseh področjih, ki se tičejo nas in naših potreb.

Z udeležbo so DPIK počastili tudi, županja občine Hrpelje-Proslava40letDPIK5 Koper19Kozina ga. Saša Likavec Svetelšek in župan občine Sežana g. David Škrabar ter kar nekaj članov društva, njihovih svojcev, prijateljev, sodelavcev, sponzorjev, donatorjev in drugih uglednih gostov, ki so bili v vseh teh letih v kakršnem koli smislu tesno povezani z društvom, predvsem pa z njihovimi člani. Trem donatorjem so bila podeljena priznanja in sicer: Luka Koper, d.d., Športno kulturno društvo Mušketirji in Moto klub Springers riders iz Hruševja.

V kulturnem programu, ki ga je vodila Vesna Kovač, sta nam božala ušesa z umirjenimi slovenskimi melodijami Toni Rot, na kitari in Mateja Klavžar, na violini. Zelo pa smo se razveselili nastopa otrok iz osnovne šole Marezige, ki so nam pod mentorstvom učiteljice Katje pričarali izredno lepo plesno prireditev. V programu se je s svojo poezijo predstavil tudi pesnik Benjamin Žnidaršič.

Ob 40. obletnici delovanja društva je izšel Zbornik, ki v sliki in besedi predstavlja delovanje društva. Zbornik je uredil in za tisik pripravil Benjamin Žnidaršič natisnila pa Tiskarna Zdenko Rudolf s.p..

Razšli so se v dobrem vzdušju in nato še malo poklepetali ob dobri hrani in pijači

VABILO NA SVEČANO PROSLAVO OB 40 OBLETNICI DRUŠTVA

VABILO
Na svečano proslavo s kulturnim programom ob 40. obletnici organiziranega delovanja Društva paraplegikov Istre in Krasa.

Vabimo vse naše člane in goste v sredo, 13. novembra 2019 ob 11:00, uri v Središče Rotunda, Destradijev trg 11, Koper.

Ob tej priložnosti nas bosta nagovorila:
-Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan
- Predsednik Zveze paraplegikov Dane Kastelic
V kulturnem programu bosta nastopila:
Mateja Klavžar, violina in Toni Rot, kitara
Folklorna skupina O.Š. Marezige

Program bo povezovala in vodila Polona Škodič

Po krajšem kulturnem programu sledi druženje s članicami, člani in gosti.

Prisrčno dobrodošli in lepo pozdravljeni!

PREDAVANJE IN PREDSTAVITEV KATETROV LENTISMED

Predavanje katetri1 Koper19V četrtek, 24. oktobra smo se na našem društvu zbrali na predavanju o katetrizaciji in motnjah v uriniranju pri osebah po poškodbi hrbtenjače. Vodila ga je  viš. med. ms. Zdenka Dimnik Vesel s pomočjo predstavnice podjetja Lentismed.

Spinalna poškodba nastane z okvaro katerega koli dela hrbtenjače. Na ta način možgani ne morejo več pošiljati ukazov do tistih delov, ki so pod predelom poškodbe. Višje kot je poškodba hrbtenjače na hrbteničnem stebru, večja je stopnja disfunkcije delov telesa, oziroma je velik del telesa v celoti ali skoraj nefunkcionalen. Oseba s takšno okvaro se sooča s senzoričnimi in motoričnimi težavami, kar se kaže v oslabelosti in negibljivosti spodnjih udov v primeru paraplegije, do negibljivosti vseh delov telesa in težav s samostojnim dihanjem v primeru težje tetraplegije.Predavanje katetri2 Koper19
Pogoste motnje pa so tudi: zmanjšanje ali izguba nadzora nad praznjenjem sečnega mehurja. Intermitentna kateterizacija pri para in tetraplegikih, ki sami ne morejo izprazniti mehurja oz. ga praznijo nepopolno, je velikega pomena. Predstavlja tehniko, ki zmanjšuje tveganje za deterioracijo zgornjih sečil in urosepso pri bolnikih z okvaro hrbtenjače. Uspešnost intermitentne kateterizacije se kaže v zmanjšanju pogostosti infekcij sečil.

To je le nekaj iz predavanje g. Zdenke. Ogledali smo si tudi video o uporabi katetrov in predavanje zaključili z nekaj vprašanji naših članov. Nato smo se še malo družili ob dobri hrani in pijači.

dpik logo40