Zadnje novice

PREDAVANJE O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV

Varstvo podatkov LJ18Zveza paraplegikov Slovenije je 20. junija 2018 v URI-SOČA za predstavnike Zveze in predstavnike pokrajinskih društev Zveze, pripravila predavanje o varstvu osebnih podatkov. Predavatelj Matej Verbajs, univ. dipl. pravnik iz Centra nevladnih organizacij Slovenije, je v obsežni predstavitvi slušatelje seznanil z vsebino evropske uredbe o varstvu osebnih podatkov o kateri smo na naši spletni strani že pisali – Varstvo I Varstvo II. Uredba je zavezujoča dokler ne bo sprejet zakon.
V sejni sobi URI-SOČAVerbajs je v prvem delu predstavil program, v drugem pa konkretne primere. Program je izredno obsežen, vsebuje pa osnovna pravila (kaj so osebni podatki, kdaj jih lahko obdelujemo, obvezno informiranje), tehnično varstvo podatkov in delo na vzorčnih primerih.
Predstavniki pokrajinskih društevOsebni podatek (OP) je katerakoli informacija z določenim ali določljivim posameznikom, v nadaljevanju pa smo se seznanili: z obdelavo OP, kdaj lahko NVO obdeluje OP, o različnih privolitvah posameznika, zakonitem interesu društva, izvajanju pogodbe kot podlage za obdelavo, informiranju posameznikov, tehničnih in organizacijskih ukrepih, sodelovanju z obdelovalcem in obveznostih, napotkih do zagotovitvi in skladnosti delovanja NVO z uredbo.
Predstavniki Zveze in pokrajinskih društevV konkretnih primerih smo spoznali kako ravnati: z bazo podatkov članov društev kot pogodbenim razmerjem, zakonitim interesom, z objavo fotografij, izdajanjem glasil, drugih obdelav v okviru izvajanja pogodbe, s poročili prostovoljcev, z obdelavo na podlagi zakona (obračun davkov in prispevkov, obdelavo podatkov zaposlenih) s pooblaščenimi osebami za varovanje OP in vodenjem evidenc.
Ob koncu triurnega predavanja se je razvila obsežna razprava, v kateri so predstavniki zveze in društev postavili številna vprašanja in predloge, ki jih je treba rešiti in uskladiti, da ne bi prihajalo do kršitve uredbe.

JUBILEJNA RAZSTAVA SLIKARJA BENJAMINA ŽNIDARŠIČA

Beno razstava Avdovscina18FOTOGRAFIJE Naš vsestranski umetnik – slikar, pesnik in pisatelj Benjamin Žnidaršič je 8. junija 2018 v Ljudski univerzi v Ajdovščini odprl svojo 40. samostojno razstavo. V kulturnem programu so člani recitatorske skupine Norma 7 iz Brij recitirali Benjaminovo poezijo in brali odlomke njegove proze. Beno je Izdal tri pesniške zbirke - Ritem srca, Most na drugi breg in Zlate perutnice ter delo v prozi Govorica življenja. Leta 2009 je v Loški dolini ustanovil Zavod ARS VIVA.Poezijo in prozo je prebirala Vlasta Rebek - Dolenc
Slikarja je predstavila umetnostna zgodovinarka Polona Škodič in zapisala: “Avtorjeva ustvarjalnost je tematsko razgibana, pripovedno slikovita in usmerjena predvsem v tradicionalne krajinske motive kot tudi v različna tihožitja in druge figuralne kompozicije. Tesna povezanost z rodnim notranjskim podeželjem, naravo Loške doline, Bloške planote in Cerkniškega jezera, čemur je namenil veliko pozornosti, odseva v mnogoštevilnih akvarelih, akrilih in oljih, kjer se razkriva kot dovzeten in zanimiv realist. Avtor 40. jubilejne samostojne razstaveNe zanika naklonjenosti izročilu starih mojstrov krajinarstva iz polpretekle zgodovine, a želi ob tem razviti svoj prepoznavni način slikanja. V realistično pripoved vnaša pritajeno impresionistično ali celo blago ekspresivno obarvan izraz. Smisel za gradnjo kompozicije je prepričljiv, prav tako občutek za obvladovanje perspektive, saj oblike modelira z barvo, svetlobo in senčenjem. Krajinske upodobitve postajajo nemirni zapisi in odslikave stvarnosti, ki je enkrat bolj, drugič manj izrazito poudarjena, saj vanjo spontano vnaša noto lirskega pridiha ali poetičnega razpoloženja.
Razstavljena delaŠe najraje slika v akvarelni, akrilni in oljni tehniki, kar mu nudi veliko izraznih možnosti: prosojnost, svežino, mehkobo, jasnost barv in spontanost. Krajinski izrezi in vedute v trenutku prenosa na papir ali platno ne postanejo privlačni le kot odslikava resničnosti, temveč tudi kot doživeta impresija in zapis nekega časa. Čar narave odkriva slikar v igri in barvah letnih časov. Željko Vertelj - predstavitev slikanja z ustiVčasih ga prevzame drobna cvetoča veja, osamljeno drevo sredi polja ali travnik z ostrnicami. Rad se prepušča vodnemu toku, reki, jezeru in morju. Zato je med njegovimi slikami kar nekaj primorskih in morskih motivov.”
Pred odprtjem razstave sta slikarja Željko Vertelj in Benjamin Žnidaršič, ki sta člana elitnega Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, predstavila slikanje z usti.

DONACIJA ZA MOBILNOST PARAPLEGIKOV

FORD TRANSIT 6Spoštovani!
Društvo paraplegikov Istre in Krasa, združuje ljudi s poškodbo hrbtenjače (paraplegike in tetraplegike), ki so vezani na uporabo invalidskega vozička. Društvo deluje na območju enajstih občin obalno – kraške regije in imamo 62 članov. Izvajamo posebne socialne programe, pogoj in osnova za izvajanje programov je program »Prevozi paraplegikov«, ki ga izvajamo z prilagojenim kombiniranim vozilom. Prevoze izvajamo v okviru društvenih programov kakor tudi individualno za potrebe članov, prevozi: v zdravilišča, zdravniku, servis in popravilo invalidskih vozičkov v Ljubljano, izobraževanja kakor tudi za individualne potrebe.
Društvo ima status društva, ki deluje v javnem interesu. Prevoze izvajamo tudi za druge invalide, oz. osebe vezane na uporabo invalidskega vozička, kakor tudi za varovance domov upokojencev in to brezplačno.
Omenjeno vozilo smo pridobili leta 2004 v okviru prijavljenega projekta PHARE in z njim prevozili preko 320.000 km.
Kljub rednemu vzdrževanju in visokim stroškom popravil nas je vozilo večkrat pustilo na cesti.
Društvo se trudi pridobiti sredstva tudi iz drugih virov in se prijavljamo že vrsto let na javne razpise vendar neuspešno.
Zaradi zgoraj omenjenih dejstev se je Upravni Odbor društva na svoji redni seji odločil, da vas zaprosi za prispevek, donacijo,... pomoč pri nakupu novega prilagojenega vozila. Cena novega prilagojenega vozila je cca 40.000 €.
Zavedamo se, da prošnje prejemate vsakodnevno, da časi v katerih živimo niso rožnati, vendar upamo, da boste razumeli našo potrebo in odvisnost o tovrstnem prevozu.
Z nabavo novega in varnega vozila bomo marsikateremu članu olajšali življenje in polepšali njegov vsakdan.
Za vaš odziv, prispevek, se vam vnaprej lepo zahvaljujemo in vas toplo pozdravljamo!

Predsednik U.O.
Željko Geci

dpik logo Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

 QR DPIK

 

 

 

 

Obiskovalci

3591832
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
154
836
5787
17778
3591832

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinajskd

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Logo sava zavarovalnicaspringer riders