V letošnjem septembru se je zaključil dvajset mesecev trajajoč projekt - EU kartica ugodnosti za invalide, katerega nosilec je bilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, partner pa Nacionalni svet eu kartica1invalidskih organizacij. Razvojni center za zaposlitveno rehabilitacijo je pri projektu sodeloval kot evalvator projektnih aktivnosti. Cilj projekta je bil invalidom omogočiti enotnejšo obravnavo in specifične ugodnosti v domači in drugih državah EU. Zaenkrat je ugodnosti možno koristiti poleg Slovenije še v Belgiji, na Cipru, v Estoniji, na Finskem, v Italiji, na Malti in v Romuniji. Predvsem ko gre za dostopnost prometa, turizma, umetnosti in kulture, športa in izobraževanja. Rezultati projekta so spletna baza ponudnikov ugodnosti (http://www.invalidska-kartica.si) in mobilna aplikacija (nalaganje preko spletnih strani iTunes ali Google Play) ter izdelana EU kartica ugodnosti za invalide, za katero lahko invalidi zaprosijo na upravnih enotah. V omenjeni bazi se trenutno nahaja približno 190 ponudnikov ugodnosti.
Kot evalvator projekta so v centru ob koncu projekta (v avgustu in septembru) izvedli šest srečanj fokusnih skupin s predstavniki različnih invalidskih organizacij - Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih (za Gorenjsko Auris Kranj), Društvo študentov invalidov Slovenije, Društvo gluhoslepih Slovenije DLAN, Društvo distrofikov Slovenije, Medobčinsko društvo invalidov občin Litija in Šmartno pri Litiji ter Zveza sožitje – zveza društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije, Društvo Sožitje Ljubljana. Poleg njih so anketirali strokovne delavce upravnih enot (100 % odzivnost) in ponudnike ugodnosti (46 % odzivnost).
Iz dobljenih podatkov upravnih enot so ugotovili, da je bilo od začetka izdajanja kartice ob koncu julija do konca avgusta (ko so izvajali evalvacijo) število izdanih odločb 2.487 in le majhen delež invalidov (0,80 %) je prejel negativno odločbo. Večinoma so postopki za pridobitev kartice trajali do pet delovnih dni. Glede na odgovore ponudnikov ugodnosti so ugotovili, da je večina mikro in malih delodajalcev (ki zaposlujejo do 50 zaposlenih), javnih zavodov ter da v kar polovici primerov ne zaposlujejo invalidov. Največ ugodnosti je na področju umetnosti in kulture. Analiza s srečanj fokusnih skupin je pokazala, da so bili v fazi evalvacije v mnogih primerih še premalo informirani o projektu, vendar pa ga tisti, ki ga poznajo oziroma kartico celo že imajo, pozdravljajo, saj projekt omogoča večjo vključenost in večjo aktivnost invalidov, s čimer pomembno prispeva k dvigu kakovosti življenja invalidov.
Ob zaključku projekta so 28. novembra na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije – Soča organizirali dogodek, namenjen promociji EU kartice za invalide. Med več kot 70 udeleženci so bili predstavniki invalidskih organizacij, izvajalci zaposlitvene rehabilitacije, ponudniki ugodnosti v okviru EU kartice za invalide, strokovni delavci upravnih enot in URI-Soča. Srečanja se je udeležil tudi glavni tajnik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Goran Kustura, ki je udeležence pozdravil in predstavil projekt. Evalvacijo projekta sta predstavila dr. Aleksandra Tabaj in Črtomir Bitenc. Po predstavitvi so odgovarjali na vprašanja o kartici, udeleženci pa so imeli tudi nekaj novih predlogov glede kartice, tako glede ciljne populacije (širjenje kriterijev glede upravičencev v zakonodaji) kot tudi vključitve novih ponudnikov ugodnosti v bazo. Izmenjava informacij je bila koristna tudi za vse udeležence, saj bodo novi predlogi še dodatno prispevali k pozitivnim izkušnjam vseh deležnikov v procesu pridobivanja in uporabe EU kartice ugodnosti za invalide.

dpik logo Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

 QR DPIK

 

 

 

 

Obiskovalci

3691254
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
281
721
2897
18407
3691254

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinajskd

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Logo sava zavarovalnicaspringer riders