Predavanje katetri1 Koper19V četrtek, 24. oktobra smo se na našem društvu zbrali na predavanju o katetrizaciji in motnjah v uriniranju pri osebah po poškodbi hrbtenjače. Vodila ga je  viš. med. ms. Zdenka Dimnik Vesel s pomočjo predstavnice podjetja Lentismed.

Spinalna poškodba nastane z okvaro katerega koli dela hrbtenjače. Na ta način možgani ne morejo več pošiljati ukazov do tistih delov, ki so pod predelom poškodbe. Višje kot je poškodba hrbtenjače na hrbteničnem stebru, večja je stopnja disfunkcije delov telesa, oziroma je velik del telesa v celoti ali skoraj nefunkcionalen. Oseba s takšno okvaro se sooča s senzoričnimi in motoričnimi težavami, kar se kaže v oslabelosti in negibljivosti spodnjih udov v primeru paraplegije, do negibljivosti vseh delov telesa in težav s samostojnim dihanjem v primeru težje tetraplegije.Predavanje katetri2 Koper19
Pogoste motnje pa so tudi: zmanjšanje ali izguba nadzora nad praznjenjem sečnega mehurja. Intermitentna kateterizacija pri para in tetraplegikih, ki sami ne morejo izprazniti mehurja oz. ga praznijo nepopolno, je velikega pomena. Predstavlja tehniko, ki zmanjšuje tveganje za deterioracijo zgornjih sečil in urosepso pri bolnikih z okvaro hrbtenjače. Uspešnost intermitentne kateterizacije se kaže v zmanjšanju pogostosti infekcij sečil.

To je le nekaj iz predavanje g. Zdenke. Ogledali smo si tudi video o uporabi katetrov in predavanje zaključili z nekaj vprašanji naših članov. Nato smo se še malo družili ob dobri hrani in pijači.

dpik logo40