Izlet1 Vitanje Rogla20V petek 17.7.2020 smo se v malo oblačnem jutru odpravili člani Društva paraplegikov Istre​ in ​K​rasa na poletno srečanje, tokrat na Štajerski konec Slovenije,Izlet2 Vitanje Rogla20 vendar smo kljub slabi napovedi imeli z vremenom še kar srečo. Z dvema kombijema in nekaj osebnimi avtomobili smo se odpeljali iz vseh koncev Primorske in zbrali v kraju Vitanje pred vesoljskim centrom Noordung, kjer smo imeli vodeni ogled tega centra. Preizkusili smo kakšen je občutek sprehoda med planeti našega osončja. Ob izkušnji in sprehajanju med planeti smo spoznali tudi virtualno bivalno kolo, zmodelirano na osnovi izjemne ideje geostacionarne vesoljske postaje našega rojaka Izlet3 Vitanje Rogla20Hermana Potočnika Noordunga po načrtih iz leta 1929.
Po skoraj enournem doživetju vesolja smo se odpravili na kosilo v bližnje gostišče Kuzman. PoIzlet4 Vitanje Rogla20 kosilu smo se odpravili na 1500 m nad morjem na Roglo na sprehod med krošnje dreves.
1043 metrov dolga pot se med smrekami vije do 20 metrov visoko in nas vmes navduši z adrenalinskimi in poučnimi postajami, nato pa nas za konec ponese na 37 metrov visoki stolp, ki ponuja nepozaben pogled po pohorskih gozdovih in v dolino, včasih celo do slovenskih Alp in preko meja Slovenije.
Že pošteno utrujeni nas naš predsednik Benjamin Žnidaršič še povabi na kmečki turizem in sicer pod Roglo na 970 metrov visoko domačo kmetijo Arbajter.
Tam nas izredno gostoljubni gospodar ponudi z domačimi dobrotami narezek in pijačo ter nam na kratko pove še nekaj zanimivosti s tega področja Pohorja in pa njihove stoletne visokogorske kmetije.
Kljub utrujenosti smo imeli lepo izpolnjen dan in smo se vsak s svojimi spomini počasi vračali proti domu. Vsi smo si bili edini, da takšen izlet moramo drugo leto  ponoviti na  kašnem drugem koncu Slovenij, morda z ladjo po morju?

19184