FOTOGRAFIJE

_53Ob praznovanju 40-letnice organiziranega delovanja je Zveza paraplegikov Slovenije na letališču Levec za svoje člane pripravila vseslovensko srečanje. Slovenski paraplegiki in tetraplegiki smo se v deželi hmelja v Savinjski dolini zbrali 29. avgusta 2009, kjer smo v veselem razpoloženju spremljali pester program.
Že v dopoldanskem času smo si v Petrovčah lahko ogledali baziliko Matere božje in se kot romarji udeležili svete maše. Daroval jo je celjski opat Marjan Jezernik in med mašo nekaj misli namenil našemu jubileju, našemu delu in življenju, spomnil pa se je tudi vseh tistih, ki so nas v tem času za vedno zapustili. Po maši smo slišali veliko zanimivih zgodovinskih podatkov o tej znameniti romarski petrovški baziliki, nato z župnikom Ivanom Arzenškom, ki nas je spremljal na kitari, zapeli še nekaj lepih pesmi._35

Po trinajsti uri pa so se iz vseh koncev naše dežele začeli na osrednjem prizorišču zbirati naši člani in svojci. Kar lepo število jih je prišlo z društvenimi kombiji, velika večina pa s svojimi avtomobili.
Vsem udeležencem je dobrodošlico izrekel predsednik Zveze Dane Kastelic in v nagovoru med drugim poudaril, da je prav, da si ob takem jubileju kot ga obeležujemo letos, vzamemo čas tudi za praznovanje. To je tudi ena redkih priložnosti, da se na enem mestu zbere toliko različnih generacij in si izmenja izkušnje. Pripomnil je da danes živimo v mnogo boljših pogojih, kot so živeli paraplegiki in tetraplegiki pred štiridesetimi ali petdesetimi leti. Temu primerno se je iz 42 na 60 let zvišala tudi naša življenjska doba, za kar je prav gotovo zaslužna tudi Zveza s pokrajinskimi društvi. Toda tudi s tem ne smemo biti zadovoljni, saj vedno obstajajo še boljše rešitve. Sami najbolje poznamo svoje potrebe, zato je ob tem zelo primeren slogan »Nič o invalidih brez invalidov.«
V nadaljevanju je govoril o delu Zveze in društev, najbolj pa je člane razveselil z novico, da bomo v oktobru končno začeli graditi bivalni del našega doma na morju.
Udeležence je pozdravil tudi ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zveze Ivan Peršak, ki je na kratko orisal našo štiridesetletno pot in razvoj organizacije. Tudi on je omenil ogromno razliko življenja paraplegikov pred 40 ali 50 liti in danes, ko celo še vozičkov ni bilo, nato pa dodal, da je med zbranimi lepo videti tudi številne obraze tistih, ki so pred tolikimi leti ustanavljali svojo organizacijo.
Predsednik Krajevne skupnosti Levec, Anton Jelenko je kot gostitelj predstavil njihov kraj in razvoj letališča (zaradi slabega vremena smo bili v letališkem hangarju) nato pa je sledil zabavni del programa. V nadaljevanju je za veselo razpoloženje poskrbel ansambel »ŽUR,« dodamo pa naj, da je vse organizacijske niti zahtevne prireditve v rokah imela naša strokovna sodelavka Barbara Slaček.
Najprej so nastopile tri skupne mažoretk iz KUD Levec, nato pa je voditeljica programa Greta Kokot-Rajkovič že napovedala posebnega gosta – Vinka Šimeka, bolj poznanega kot Jaka Šraufciger. Seveda ni treba posebej poudarjati, da smo se ob njegovem nastopu od srca nasmejali.