+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

ČETRTI DOBRODELNI TEK WINGS FOR LIFE WORLD RUN

dp wings

EN TEK PLUS EN NAMEN JE ZDRAVILO
Točno ob 13. uri po lokalnem času se je 7. maja 2017 po vsem svetu začel globalni dobrodelni tek Wings for Life World Run 2017. Že četrtič dp wingszapored je na šestih kontinentih in na 24 trasah teklo 150.000 tekačic in tekačev. Tega edinstvenega tekaškega doživetja so se udeležili profesionalni, amaterski, stari, mladi in invalidni tekači s skupnim ciljem – zbrati čim več denarja za raziskovanje in iskanje zdravila pri poškodbi hrbtenjače. Zgolj v treh letih, od prvega teka 2014 se je te humane prireditve udeležilo več kot 280.000 tekmovalcev 193-tih narodnosti. Skupno so v več kot 38 državah pretekli 2,8 milijonov kilometrov in zbrali 13,8 milijonov evrov.
Na svetu si vsako leto poškoduje hrbtenjačo več kot 250.000 ljudi, zato prihodek celotne prireditve in drugih donacij namenijo tej organizaciji, ki neprestano raziskuje in išče zdravilo.
Wings for Life (krila za življenje) je neprofitna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 2003. Idejni vodja te fundacije je direktor Red Bulla Dietrich Mateschitz, ki sta jo osnovala skupaj z dvakratnim svetovnim prvakom v motokrosu Heinzom Kinigadnerjem, čigar sin se je leta 2003 hudo ponesrečil z motorjem in postal tetraplegik. >Živel sem svoje sanje in jih bom spet, skupaj s sinom,<  je dejal Heinz, ki svoje življenjsko vodilo zdaj udejanja v iskanju zdravila za prerezana krila.
S Kongresnega trga v Ljubljani se je po poku startne pištole v svetovni tek pognalo več kot 4.000 tekačic in tekačev. S tem so krepko presegli dp wings1lanski rekord, ko je teklo 3.000 udeležencev. Med njimi je tudi tokrat tekel častni pokrovitelj slovenskega teka predsednik države Borut Pahor, ki je pretekel 21 kilometrov.
Trasa je tako kot v prejšnjih letih potekala iz centra mesta proti nakupovalnemu središču BTC in pot nadaljevala proti Domžalam, Kamniku, Cerkljam na Gorenjskem in Smledniku.
Nekateri so tekli hitro drugi počasneje, toda točno pol ure po startu so po vsem svetu tekače začela loviti zasledovalna vozila, ki so opremljena z elektronskimi napravami za merjenje hitrosti. Ta vozila, ki predstavljajo ciljno črto, začnejo po trasi voziti s 15 kilometri na uro, po dveh urah pa pospešijo na 35 kilometrov. Tisti trenutek, ko tekača vozilo prehiti, ga izloči iz tekmovanja naprava pa zabeleži njegov rezultat. Zmagovalec postane tisti tekač, ki do izključitve preteče največ kilometrov. V Sloveniji je zasledovalno vozilo tako kot lansko leto vozil Aleks Humar – večkratni državni prvak v reliju. Družbo so mu delali predstavnik Timinga, ki je skrbel za natančno merjenje rezultatov, Filip Flisar, ki je spodbujal tekače in predstavnik organizatorjev.
V Sloveniji je največ kilometrov pretekel Rus Ivan Motorin (62 km) v ženski konkurenci pa je zmagala 19. letna Eva Zorman (40 km).
Med tekači so tekmovali tudi številni paraplegiki, Sašo Rink (13,95 km), Anka Vesel (12,48 km), Aljoša Škaper (8 km), Janez Učakar, Gašper Črnilec, Žiga Breznik, David Razboršek, David in Barbara Slaček, Tanja Cerkvenik, Mateja Pintar, Ivo Ozebek, Matej Lednik, Aljoša Ažman in drugi.
Absolutni zmagovalec globalnega teka Wings for Life World Run je Šved Aron Anderson, ki je z invalidskim vozičkom prevozil neverjetnih 92 kilometrov in postavil rekord teka. Med ženskami je slavila Poljakinja Dominika Stelmach s 68,21 kilometri.
Letošnji ambasadorji tekaškega izziva so bili naši člani: paraolimpijka Tanja Crkvenik, paraolimpijec Gal Jaklič in komentator Nino Batagelj, ter udeleženec  relija Dakar Simon Marčič, maratonec Roman Kejžar in triatlonec Matej Markovič.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd