+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

DRUGI IZLET NA NOTRANJSKO

Izlet na Notranjsko smo morali, zaradi povpraševanja članov ponoviti v petek 23.7. 2021. Zaradi priporočil izlete oblikujemo po manjših skupinah. V interpretacijskem centru v Dolenji vasi ob Cerkniškem jezeru sta nas prijazno sprejela Kristina in Vekoslav Kebe.

Cerkniško jezero je največje evropsko presihajoče jezero in nas s svojo čarobnostjo vabi prav vse dni v letu, pozimi pa se njegova vodna gladina vsako leto za nekaj dni spremeni tudi v pravljično naravno drsališče.

V muzeju je Cerkniško jezero prikazano z unikatnim modelom – živo maketo, kjer v pomanjšanem merilu vidimo prostorski položaj jezera, njegovo širšo kraško okolico med coprniško Slivnico in gozdnatimi Javorniki. Ob strokovni razlagi natančno spoznamo delovanje vodnega sistema oziroma nastajanje in presihanje kraškega fenomena Cerkniškega jezera. Ob prikazu vodnega sistema spremljamo tonske posnetke življenja ob jezeru, tako resnično občutimo vso naravo, voda, ptice, živali…

Dve urni ogled z izčrpno razlago smo zaključili z mnogimi odgovori na vprašanja, ki so se porajala v naših glavah. Po kratkem oddihu smo se naložili v avtomobile in kombije in se odpeljali proti Slivnici (1114m). Pot na Slivnico je izredno primerna za pohodnike. Do Slivnice vodi lahka pohodna pot, ki je le mestoma strmejša. Ravno prav hoje v hrib, večinoma po soncu in razgled na presihajoče Cerkniško jezero imajo namreč poseben čar v različnih vremenskih pogojih in letnih časih. Lahka pohodna obutev je obvezna. Na vrhu pa se obvezno nagradimo z pijačo, sladico ali drugim prigrizkom.

Za Domom na Slivni vas pot vodi do jame, ki predstavlja izhodišče Coprnicam. Od tu je tudi najlepši razgled na čudovito presihajoče Cerkniško jezero. Iz te točke lahko opazujete tudi jadralne padalce, ki izkoriščajo ugodno termiko.

Vzpon na Slivnico smo dobili zagotovo poplačan z razgledom na Cerkniško polje  in čudovito jezero, ki bo ob vsakem vašem vzponu imelo drugačno obliko. Privoščili pa smo si tudi kosilo in v prijetni družbi zaključili dan.

 


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd