+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

EX TEMPORE – PODOBA LJUBLJANE

extemp lj2015

extemp lj2015V zgodovinskem atriju v Mestni hiši v Ljubljani si obiskovalci lahko ogledajo dve razstavi, ki jih je pod pokroviteljstvom MOL 25. novembra 2015 odprl župan Zoran Janković Društvo likovnikov Ljubljana že 35 let tradicionalno organizira razstavo EX TEMPORE – PODOBA LJUBLJANE in letos praznuje 45. obletnico ustanovitve društva. Zato je bila tokratna razstava še posebej praznična, saj so z veliko združeno razstavo obeležili oba jubileja.
Na ogledu je preko osemdeset likovnih del, podeljene so bila nagrade in priznanja avtorjem. Ob 45 letnici ustanovitve so ob razstavi izdali tudi katalog razstavljenih slik in avtorjev.
Predsednik komisije umetnostni zgodovinar dr. Damir Globočnik je o razstavi povedal: »Motivni razpon razstavljenih del v okviru široke téme »Podoba Ljubljane« zajema tako panoramske prizore, poglede na Ljubljanico, ulice in trge, kot tudi vpetost mesta v obdajajoče krajinsko okolje, posamezni mestni motivi pa so lahko tudi sestavni deli fantazijskih in abstraktnih kompozicij. Razstava potrjuje, da mestna veduta ostaja zanimiv likovni motiv in izziv, ki omogoča vzpostavitev ustvarjalnega dialoga med izbranim motivom in njegovim likovnim interpretom. Likovno publiko pa vabi na pester, slikovit in poučen likovni sprehod po mestu.« Predvsem pa je hotel poudariti zgodovinski vidik in pomen slikarskega druženja na likovnih ex temporih in izobraževalni pomen, ki so ga ta druženja prinesla. Izobraževanje na področju likovne umetnosti uči ljudi, da sodelujejo kot ekipa, uporabljajo veščine kritičnega mišljenja in reševanja problemov, razvijajo in cenijo dejstvo, da likovna umetnost zajema vse ljudi, ne glede na njihovo starost, barvo kože, veroizpoved in ekonomsko ozadje. Ljudje si s tem gradijo samozavest in samozaupanje ter istočasno uživajo v izkušnji učenja. Raziskave prav tako kažejo, da izobraževanje na področju likovne umetnosti uči, da smo strpnejši in bolj odprti, omogoča, da se izrazimo kreativno, promovira edinstvenost vsakega posameznika, izboljša samozaupanje in splošno znanje.
V kulturnem programu je voditeljica, dramska igralka Tjaša Železnik, z izbranimi besedami predstavila razstavo, predsednik društva Rajko Bogataj je predstavil zgodovino društva in podelil jubilejna priznanja, ženski pevski zbor iz Brezovice pa je zapel slovenske zimzelene pesmi o Ljubljani.
Na ex temporu so priznanja dobili tudi: Ljudmila Turk, Petra Komidar, Željko Vertelj, Silvo Mehle in Benjamin Žnidaršič.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd