Celje je 12. septembra 2017 z odprtjem jubilejnega 50. sejma MOS, za šest dni postalo poslovno stičišče slovenskih in tujih podjetnikov, obrtnikov pa tudi politikov. Na sejmu se letos predstavlja 1.478 razstavljavcev, odprl pa ga je premier dr. Miro Cerar. V okviru sejemskih aktivnosti se je preko Slovenske turistične organizacije predstavil Zavod Ars Viva, finalist Snovalec 2017 in Sejalec 2017 z novim turističnim produktom - Aktivnim turizmom za gibalno ovirane osebe.
Na predstavitvi so poudarili, da ne obstajajo enotni mednarodni standardi za kriterij dostopnosti. Prvi zametki dostopnega turizma so povezani z zdravilišči in predvsem rehabilitacijo invalidnih oseb, ne pa toliko s turistično ponudbo za invalide. Glavne skupine kriterijev so fizična dostopnost in dostopnost do informacij. Slovenija je po svoji dostopnosti prijazna za invalide in v zadnjih letih so bile vse nove javne zgradbe in drugi večji poslovni in turistični objekti zgrajeni s posluhom za ljudi z gibalnimi težavami. Vendar smo prepričani, da je potrebno narediti še več.
Dostopni turizem zajema gibalno in senzorno ovirane, osebe z intelektualnimi in psihičnimi ovirami, tiste, ki potujete z otroki v otroških vozičkih, starostnike ter osebe, ki jim je turizem iz drugih zdravstvenih razlogov težje dostopen (diabetes, alergije, itd.).
Posebej smo se dotaknili kolesarjenja za invalide. V ležečem svetu obstaja veliko možnosti za vse, ki bi želeli kolesariti, pa jim zdravstvene razmere otežujejo ali onemogočajo uporabo klasičnih koles. Predvsem v svetu triciklov obstajajo številne rešitve tako za tiste, ki imajo zgolj težave z ravnotežjem kot za vse z različnimi stopnjami invalidnosti. Kolesarijo lahko tudi tetraplegiki. Izpostavili pa so, da je varnost v cestnem prometu na tem področju še precej nedorečena.
Na predstavitvi so sodelovali: Urša Telič Miler (direktorica Zavoda Ars Viva), Anka Vesel  (Zveza paraplegikov Slovenije), Benjamin Žnidaršič (ustanovitelj Zavoda Ars Viva) in Peter Osterveršnik (direktor podjetja TOBI d.o.o.).

dpik logo 
Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

 QR DPIK

 

 

 

 

Obiskovalci

4339887
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
53
548
4584
4057
4339887

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd