FOTOGRAFIJE

Še dandanes velja med nekaterimi ljudmi zmotno mišljenje, da je likovna vzgoja predmet, pri katerem se posameznik nauči nekaj lepo narisati in pobarvati, po možnosti te veščine uporabi tudi pri izdelavi novoletnih thumb_osilirska_bistrica.jpgvoščilnic ali svilenih šalov. Če človek ne pozna likovnega jezika, mu je odvzeta možnost prilaščanja in uživanja telesnih in duhovnih vrednosti, ki so izražene v umetnini. Zato smo v prizadevanje, da je likovna vzgoja neizmerno več kot golo pridobivanje spretnosti risanja in barvanja, vključeni tudi invalidi. O oblikah ustvarjanja  na invalidskem področju sta 7. decembra 2007 skušala otroke na OŠ Antona Žnidaršiča v Ilirski Bistrici prepričati Dragica Sušanj in Benjamin Žnidaršič.

Z sedmošolci so se pogovarjali vse mogoče: o likovnem ustvarjanju invalidov, o Zvezi paraplegikov Slovenije, o Mednarodnem združenju slikarjev, ki slikajo z ustmi ali nogami, o potrebah invalidov, o slikarskih tehnikah v katerih ustvarjamo, pa tudi o strokovnih temah, ki se pojavijo ob likovnem ustvarjanju. Na koncu so vsi poskusili slikati z usti. Mnenja o tem, ali je tako slikati težko ali ne, so bila deljena.

19774