+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

KONFERENCA IN NEFORMALNO SREČANJE MINISTROV ZA INVALIDE-KRANJSKA GORA, 22.-23.5.2008


thumb_kg_3.jpgOd 22. do  23. maja 2008 je bilo v Kranjski Gori neformalno srečanje ministrov, thumb_kg_4.jpgpristojnih za invalide, in konferenca z naslovom Konvencija o pravicah invalidov – črka na papirju in/ali realnost?, ki jo je v okviru predsedovanja Svetu EU in sodelovanju z Evropsko komisijo, pripravilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Osrednja tema srečanja je bila politika izvajanja Konvencije OZN o pravicah invalidov, in sicer napredek evropske politike pri njenem izvajanju, za kar so odgovorne države članice in EU v celoti.

Častni pokrovitelj konference je bil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Poleg uglednih strokovnjakov in predsednice Sveta EU za zaposlovanje in socialne zadeve Marjete Cotman pa  so sodelovali tudi komisar za zaposlovanje in socialno politiko Vladimir Špidla, resorni ministri iz desetih držav ter predstavniki invalidskih organizacij in Evropske komisije.

»Polno uživanje pravic invalidov pomembno prispeva k pravičnejši družbi,« je poudarila predsednica Sveta EU za zaposlovanje in socialne zadeve Marjeta Cotman na konferenci o pravicah invalidov” in dodala: »Ratifikacija konvencije v Evropski uniji in hkratni začetek postopka za sprejetje direktive o prepovedi diskriminacije invalidov bosta jasen dokaz, da je Evropska unija že dosegla razvojno stopnjo, ko se zaveda svoje odgovornosti kot vodilna svetovna sila tudi pri uveljavljanju človekovih pravic ranljivih skupin, med katere prištevamo invalide. S tem pa bo izpolnila tudi pričakovanja več kakor 50 milijonov invalidov in njihovih družin v Evropski uniji. Polno uživanje pravic invalidov pomembno prispeva k pravičnejši družbi. Tokratna konferenca je eden od mejnikov v boju proti diskriminaciji invalidov ter za doseganje njihove enakosti in enakopravnosti na ravni držav članic in Evropske unije.”
thumb_kg_1.jpgInvalidi so največja manjšina na svetu, saj jih je po podatkih Združenih narodov več thumb_kg_2.jpgkakor 650 milijonov, v Sloveniji pa jih je približno 165 tisoč. Če k tem številkam dodamo ljudi, s katerimi invalidi živijo v ožji družinski skupnosti, se skoraj četrtina vsega svetovnega prebivalstva neposredno spoprijema z invalidnostjo. Pri tem strokovnjaki opozarjajo, da se bo v naslednjih desetletjih, upoštevajoč razvoj medicine in pričakovano daljšo življenjsko dobo, število invalidov večalo. Večal pa naj bi se tudi obseg storitev in programov, ki jih ti potrebujejo.

 


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd