+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

MEDNARODNA KONFERENCA O DEINSTITUCIONALIZACIJI

dpik konf1

dpik konf1V okviru Mreže za deinstitucionalizacijo (MDI), katere članica je tudi Zveza paraplegikov Slovenije, je 19. junija 2015  v Grand hotelu Union v Ljubljani potekala Mednarodna konferenca o deinstitucionalizaciji, kjer je sodelovala tudi strokovna vodja programa Osebna asistenca pri Zvezi paraplegikov Slovenije, Špela Šušteršič.
MDI združuje nevladne organizacije s področja socialnega varstva, ki zagovarjajo deinstitucionalizacijo in izvajajo storitve v skupnosti ali jih načrtujejo. Današnja konferenca ja bila namenjena pogledu na uresničevanje ukrepov, ki bodo omogočili razvoj skladnih in trajnostnih storitev v skupnosti ter nalogam, ki so nujne za uspešno izpeljavo procesa deinstitucionalizacije in vzpostavitev konkretnih storitev v skupnosti.
Z uvodnim pozdravom in nagovorom sta konferenco odprli ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak in predstavnica MDI, Elena Pečarič. V naslednji uri so različni predstavniki nevladnih organizacij predstavili svoje dpik konf2izkušnje, mnenja in programe v skupnosti, ter kaj potrebujejo za uspešno deinstitucionalizacijo. Iztok Suhadolnik (Zveza Sonček) je spregovoril o inkluziji in eni šoli za vse, dr. Katja Vadnal (Zveza Sožitje) o socialnem vključevanju, Tanja Velkov (Ozara Slovenija) je predstavila nekatere programe v skupnosti, dr. Suzana Oreški (Društvo Altra) pa študijo primera dostojnega življenja v skupnosti. Špela Šušteršič (Zveza paraplegikov Slovenije) je spregovorila o osebni asistenci in o nujnosti zakonske ureditve te pravice. Na kratko je predstavila vsebino predlaganega Zakona o osebni asistenci, ki ga je pripravila MDI, in svoje izkušnje z vodenjem programa Osebna asistenca pri Zvezi. Svoje mnenje o osebni asistenci je predstavil tudi Emil Bohinc (YHD).
V nadaljevanju so o neodvisnem življenju v skupnosti spregovorili tudi različni uporabniki, ki so pripovedovali svoje osebne zgodbe. O osnovah deinstitucionalizacije sta več povedala dr. Vito Flaker (Fakulteta za socialno delo), ki je govoril o pripravi izhodišč izvedbe deinstitucionalizacije v Sloveniji in dr. Darja Zaviršek (Fakulteta za socialno delo), ki je govorila o človekovih pravicah ljudi z ovirami in deinstitucionalizaciji.
Pomoč strukturnih skladov sta predstavili Marjana Dermelj (Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko), ki je opisala dostop do strukturnih skladov in kje je Slovenija na poti črpanja teh sredstev, Jana Lovšin (MDDSZ, Direktorat za socialne zadeve) pa okvir strukturnih skladov za področje deinstitucionalizacije in kje smo z izvedbenim načrtom.
Pogled od zunaj sta nam ponudila Jan Pfeiffer (psihiater in vodilni zagovornik reform na področju duševnega zdravja), ki je pregledal smernice na temo deinstitucionalizacije v EU in evropski koncept procesa deinstitucionalizacije ter John Evans (ENIL, UK), ki je govoril na temo hendikepiranih, ki hočejo biti vključeni in živeti v skupnosti.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd