+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

NA OŠ IVANA GROHARJA V ŠKOFJI LOKI

thumb_grohar_skof_loka2008-1.jpgNa Osnovni šoli Ivana Groharja v Škofji Loki je thumb_grohar_skof_loka2008-2.jpgBarbara Trdina 20. maja 2008 pripravila osnovnošolcem srečanje z invalidnimi likovnimi ustvarjalci: Metodom Zakotnikom, Vojkom Gašperutom in Benjaminom Žnidaršičem. Skozi pogovor in likovno ustvarjanje so po treh ločenih razredih s 7. in 8. razredi mladi šolarji spoznavali skrivnosti invalidskega življenja.

Predstavitev dejavnosti invalidov, ki ga v okviru Društva paraplegikov Istre in Krasa in Društva paraplegikov Gorenjske skupaj izvajamo po šolah, vedno bolj rojeva sadove. Med mlade v Škofjo Loko smo tokrat prišli že drugič se eden od drugega učiti spoznavati svoje potrebe in poslušati, kaj si imamo za povedati. Vsi razredi skupaj smo si najprej ogledali dokumentarni film Zgodbe o volji in moči, ki govori o življenju invalidov in smo ga skupaj v pogovoru tudi pokomentirali. Benjamin Žnidaršič je predstavil delovanje Zveze paraplegikov Slovenije in povdaril, da se z invalidnostjo ne konča naše življenje, vendar, da se v največjih primerih prav takrat za nas invalide šele začne. Vojko Gašperut je povdaril, da se sreča išče v majhnih stvareh in da jer vse žIvljenje povezano z delom, ki ga moramo stalno vstrajno nadgrajevati. Metod Zakotnik je predstavil svojo življenjsko zgodbo in pot, ki je bila potrebna, da je prišel do svojih uspehov. V obliki prijateljskega druženja s preprostimi in nevsiljivimi oblikami pogovora, otrokom na laičen vendar preprost način predstavimo invalidnost, ki mogoče navzven res deluje kot nekaj posebnega ali drugčnega, ko pa ljudje vstopijo v naše življenje vidijo, da smo prav enaki med enakimi.thumb_grohar_skof_loka2008-4.jpg
thumb_grohar_skof_loka2008-3.jpg
Ko so nas med delom obiskali predstavniki pobratenih občin Škofje Loke in mesta iz Avstrije, so bili neizmerno presenečeni, da je takšen način dela z invalidi sploh možen. Skozi naš zgled so si zadali nalogo, da tudi oni poskusijo v osnovne šole k sodelovanju povabiti invalidska združenja v Avstriji. Učiteljem in vsemu učitetljskemu zboru OŠ Ivana Groharja v Škofji Loki se zahvaljujemoza prijazen sprejem in za možnost, da smo lahko osnovnošolcem predstavili pozitivno izkušnjo odnosa z invalidi. Takšna srečanja prinašajo v našo družbo nek nov odnos do invalidov, saj ne gre spregledati dejstva, da bodo ti otroci enkrat odgovorni člani naše družbe.

 


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd