+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

NOVIM ČLANOM NA POT

novi-inv1

FOTOGRAFIJEZveza paraplegikov Slovenije vsako leto pripravi srečanje za tiste članice in člane, ki so se v pokrajinska društva včlanili v zadnjem letu. Namen teh srečanj, ki se ga udeležijo tudi njihovi svojci, je predstavitev poslanstva krovne novi-inv1organizacije, njihovih matičnih društev in vabilo k aktivnemu sodelovanju. Na srečanju poleg predsednika sodelujejo strokovne delavke Zveze, referenti in nekateri starejši člani z bogatimi življenjskimi izkušnjami.
Na letošnje srečanje je 6. maja prišlo devet članov in njihovih svojcev iz DP jugozahodne Štajerske, DP severne Primorske, DP ljubljanske pokrajine DP Gorenjske in DP severne Štajerske. Nekateri se zaradi zdravstvenih težav srečanja niso mogli udeležiti. Predsednik Zveze Dane Kastelic jim je najprej predstavil okvir celostne dejavnosti Zveze, nato pa so referenti, arhitekt in strokovne delavke podrobneje predstavile programe in aktivnosti Zveze. Arhitekt Matjaž Planinc jih je seznanil o saniranju arhitekturnih ovir, strokovna sodelavka Hana Ermenc o izvajanju osebne asistence, Janko Zupan  o izvajanju obnovitvene rehabilitacije, urednica revije Paraplegik Barbara Slaček o informativni dejavnosti, Metod Zakotnik o delu na kulturnem področju, šport in rekreacijo pa je ob odsotnosti vodje športa predstavil Dane Kastelic. Direktorica Doma paraplegikov d.o.o. Barbara Slaček in Žiga Bajde sta jim predstavila tudi program Easy Moving (možnost nabave  prav vseh medicinskih pripomočkov), ki se izvaja v sklopu doma. Ker je na srečanju bilo tudi kar nekaj mladih članov jim je Barbara ponudila tudi pomoč pri načrtovanju družine. Zveza in naši člani imajo namreč na tem področju kar precej bogate izkušnje.


Najbolj dragocene napotke pa so iz lastnih izkušenj novim članom in njihovim svojcem na začetku drugačne življenjske poti dali:
novi-inv2Peter Planinšek – eden najtežje gibalno oviranih članov je s svojo ustvarjalnostjo lahko vzgled prav vsem paraplegikom in tetraplegikom. Je avtor, urednik in administrator vzorno in ažurno urejene spletne strani DP jugozahodne Štajerske. Seveda ne bi bilo nič posebnega, če ne bi vseh naprav od vozička naprej upravljal z ustnicami. Tudi pisanje člankov in novic. Osvojil je celo fotografiranje in snemanje video posnetkov. Si lahko predstavljate koliko truda, volje in znanja je treba, da to veliko, zahtevno in strokovno delo opravite samo z ustnicami? Udeležencem srečanja je povedal svoje izkušnje in dodal, da je vsako življenje dragoceno in ga je vredno živeti.
Jože Globokar – eden od ustanoviteljev naše organizacije. Trideset let je bil urednik našega glasila, zdaj pa pri 71-tih letih ažurno ureja spletno stran Zveze in spletno stran DP ljubljanske pokrajine. Prisotne je seznanil z novim, na glavo obrnjenim življenjem s katerim se mora po poškodbi hrbtenjače sprijazniti vsak paraplegik in tetraplegik. Poudaril je, da se življenje po hudi poškodbi ne konča in da je treba izkoristiti vse možnosti, ki jih nov način življenja ponuja. Čim prej je treba odpraviti predsodke in morebitne komplekse manjvrednosti. Omenil je tudi veliko razliko v kakovosti življenja v preteklem šestinštiridesetletnem obdobju.
Študenta Nino Batagelj in Luka Plavčak sta predvsem mlade spodbujala, da je treba kljub invalidnosti in gibalni oviranosti poskrbeti za izobraževanje in boljšo prihodnost. Srečanje smo nadaljevali še v sproščenem pogovoru, nato pa se odpravili pod grajski hrib in se z gondolo popeljali na ljubljanski grad. Srečanje je pripravila in vodila strokovna delavka Špela Šušteršič.
Upamo, da smo našim novim članom posredovali vrsto koristnih informacij, ki jim bodo prav prišle pri vključevanju v družbene tokove. Skušali smo jim dopovedati, da je tudi življenje na invalidskem vozičku lahko lepo, bogato in ustvarjalno.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd