+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

OGLED PLAŽ V OBČINI ANKARAN

Na povabilo  Janje Rižnar, strokovne sodelavke Občine Ankaran smo si v torek, 5. aprila 2022 člani Društva paraplegikov Istre in Krasa ogledali plažo Debeli rtič, plaže Valdoltra, Adria in Sv. Katarina. Občina ser s svojim prijaznim pristopom trudi prisluhniti invalidom in postati občina po meri invalidov.

Ankaran slovi po blagodejni klimi z učinki za zdravje. Mesto z enim od največjih avtokampov v Sloveniji se stika s Krajinskim parkom Debeli rtič. Na Debelem rtiču in v zalivu sv. Jerneja se nahajajo arheološki ostanki iz rimskih časov. Širše območje Debelega rtiča je bilo razglašeno za Krajinski park junija 2018.

Debeli rtič se nahaja na skrajnem robu Ankaranskega polotoka in velja zaradi svoje geomorfološke, geološke, hidrološke, zoološke in botanične raznovrstnosti za naravno vrednost lokalnega in državnega pomena, vključen pa je tudi v evropsko omrežje posebnih varstvenih območij Natura 2000. Debeli rtič je ena izmed posebnosti Ankaranskega polotoka in nudi številne odlične priložnosti za raziskovanje kopenskega in podvodnega sveta.

 

Debeli rtič je znan tudi po Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije, ki je nastalo iz zamisli o nastanku zdravilišča in letovišča za otroke leta 1955, postavljati pa so ga začeli prostovoljci.  

Destinacija Ankaranski polotok veliko pozornosti posveča skrbi za okolje in uvaja načela trajnostne mobilnosti. Za obiskovalce so urejena javna parkirišča na Sv. Katarini, v centru mesta, na Valdoltri, v Krajinskem parku Debeli rtič in na Lazaretu. Z novo vzpostavljenim parkirnim režimom so parkirišča plačljiva in sicer 1 eur oz. 2 eur na uro.

Skupaj smo ser sprehodili in spregovorili o možnostih izboljšanja predstavljenih parkirišč in dostopov do plaž. Posebej smo opozorili na dostopnost javnih toalet in zgradnjo le teh.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd