+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

POTAPLJANJE KRK

Šilo, otok Krk, 10. 6. 2007

Raziskovalni tabor v mestu Šilo na otoku Krku od 5. do 10. junija 2007

Skupaj z Zvezo paraplegikov Slovenije je mednarodna zveza društev IAHD-Adriatic, ki skrbi za potapljanje ljudi s posebnimi potrebami v širši jadranski regiji, svojimi člani s Hrvaške (RK Geronimo – Zagreb), Bosne in Hercegovine (Eco sportska grupa – Sarajevo) in Slovenije (PK Slovenske Konjice) danes zaključila mednarodni raziskovalni tabor Krk 2007.

Dvaindvajset udeležencev je v sodelovanju z ekipo Medicinske fakultete iz Splita pod vodstvom prof. dr. Željka Dujića od 5. do 10. junija 2007, v DC Neptun v Šilu na otoku Krku, izvajalo potope z namenom raziskovanja vpliva visokega pritiska pri ljudeh s poškodbo hrbtenjače in ljudeh z visokimi amputažami. Potapljali smo se v parih, tako, da se je z enim gibalno oviranim potapljačem potapljal v paru tudi napredni potapljač ali inštruktor, ki je v dobri fizični kondiciji in nekadilec. Z namenom, da se dobljeni rezultati testne in primerjalne skupine lahko primerjajo, smo se potapljali v istem režimu in na isti globini. V petih delovnih dneh smo opravili več kot 120 potopov. Takoj po vsakem potopu so znanstveniki z Medicinske fakultete v Splitu – Katedre za fiziologijo, izvajali merjenja srca z ultrazvokom, da bi se našli možni mehurčki dušika, ki so nastali v času zadrževanja potapljačev pod vodo pod visokim pritiskom. Isto merjenje se je izvajalo približno petnajst minut po vsakem potopu ter ponovno po eni uri bivanja na površini. Potapljali smo se vsak dan, zjutraj in popoldne, na globinah med 25 in 30 metri znotraj varnostne krivulje, z namenom, da bi pridobili čim več podatkov za analizo. Poleg vsakodnevnega merjenja mehurčkov z ultrazvokom srca in splošnega pregleda vseh udeležencev, so se izvajale tudi meritve funkcij pljuč.  Prvi in zadnji dan so udeleženci testne in primerjalne skupine opravili EKG in meritve elastičnosti venskih žil pred in po potopu s pomočjo zaustavljanja krvnega obtoka na periferiji udov.

 

 

V testni skupini osmih potapljačev so sodelovali potapljači invalidi iz treh držav, ki so pred petimi leti pričeli z eksperimentalnim projektom mednarodne zveze društev IAHD-Adriatic, ki je že postala znana tudi izven regije. Primerjalno skupino so predstavljali vrhunski potapljači iz regije, ki imajo izkušnje s potapljanjem invalidov. V ekipi za potapljanje sta bila tudi dva zdravnika specialista in potapljači iz službe za reševanje, ki so skrbeli za maksimalno varnost vseh udeležencev.

Raziskovalni tabor, ki sta ga med drugimi omogočila ZPS (Zveza paraplegikov Slovenije) in Pomorska policija Primorsko-goranske županije, je prvi poskus te vrste, katere glavni cilj je, da se ljudem z invalidnostjo v prihodnosti omogoči čim varnejše potapljanje in to v pogojih, ki so specifični za našo regijo. Gre za začetek znanstvenega dela na področju potapljanja invalidov in je prvi te vrste v Jadranski regiji in širše.

IAHD-Adriatic, stiki z javnostjo

Branko Ravnak

http://www.iahd-adriatic.org/sl/
info@iahd-adriatic.org
Vse fotografije arhiv IAHD-Adriatic


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd