+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

PRAZNIK OBELEŽILI V PACUGU

20160415 112134

FOTOGRAFIJE – Skupščina Zveze je leta 2009 16. april razglasila za Dan paraplegikov. Letošnje  praznovanje smo z vseslovenskim srečanjem paraplegikov in tetraplegikov obeležili 15. aprila 2016 v Domu paraplegikov v Pacugu. Program dogodkov smo združili v sloganu IZZIVI PARAPLEGIJE, vseboval pa je slovesno Skupščino 20160415 112134Zveze paraplegikov, Okroglo mizo, Dan odprtih vrat ter predstavitev vozičkov in sedežnih blazin iz dejavnosti Invalid za invalida.
Slovesna skupščina
Na slovesni skupščini, ki jo je vodila predsednica Mirjam Kanalec, sta delegate nagovorila predsednik Zveze Dane Kastelic in starosta slovenskih paraplegikov ter ustanovni član naše organizacije Ivan Tajnšek.
Predsednik Dane Kastelic je v nagovoru poudaril, da je današnji dan pomemben dan tudi za nadaljnji razvoj Zveze paraplegikov Slovenije, predvsem pa za Dom paraplegikov, ki je največji gospodarski projekt naše organizacije. Od lanskega leta smo namreč z izredno racionalnim pristopom in selektivno gradnjo dogradili nastanitveni objekt, ki ima 1.264 m² površine. Dela so v glavnini zaključena, do 22. aprila 2016, ko bomo objekt tehnično prevzeli, bodo potekala le še manjša kozmetična dela za naše boljše počutje. Tudi na obnovitveni rehabilitaciji, ki se bo pričela 13. maja 2016 in končala ob koncu oktobra.
zps p 2016 2Ivan Tajnšek, podpredsednik takratne Sekcije paraplegikov in tetraplegikov ter odličen športnik, se je v nagovoru spomnil dogodkov, ko je nekaj entuziastov začelo razmišljati o ustanovitvi svoje organizacije. Spomnil se je tudi dogodkov in začetkov rehabilitacije v takratnem Zavodu za rehabilitacijo v Ljubljani, povedal pa je tudi nekaj anekdot iz njegovega bogatega življenja športnika paraplegika. Leto dni po ustanovitvi sekcije je Ivan na Evropskih igrah na Dunaju osvojil prvo medaljo (srebrno) v suvanju krogle. Ivan se je pri 27- tih letih poškodoval leta 1965.
V nadaljevanju seje je obsežen program in finančni načrt Zveze za leto 2016 predstavila strokovna delavka Špela Šušteršič. Omenila je vseh pet socialnih programov (Obnovitvena rehabilitacija, Osebna asistenca, Prilagajanje grajenega okolja, Izobraževalna in kulturna dejavnost, Šport paraplegikov, Spodbujanje socialne vključenosti in samostojnega življenja invalidov), ki jih bo Zveza v letošnjem letu izvajala za uresničitev zastavljenih ciljev.
Poslovni načrt Doma paraplegikov d.o.o. za leto 2016 je delegatom skupščine prikazala direktorica Jana Rožaj. Načrt je smelo zastavljen, posebej izvajanje obnovitvene rehabilitacije, ki bo s kapacitetami dograjenega nastanitvenega objekta polno zaživela. Seveda se bodo v domu izvajale tudi športne in druge aktivnosti, v domu pa bodo poleg SOR pozornost posvečali tudi zunanjemu trženju. Vsekakor je leto 2016 (zaradi končne dograditve) za dom prelomno leto.
Člani skupščine so po predstavitvi in razpravi sprejeli Pravilnik o skupinski obnovitveni rehabilitaciji in Pravilnik o volitvah. Sledile so pobude, pripombe in razprava.


zps p 2016 3Okrogla miza – »Prilagojeni prevozi invalidov«
Pomembnejši program društev paraplegikov in drugih podobnih invalidskih organizacij je izvajanje prilagojenih prevozov za tiste gibalno ovirane osebe, ki zaradi invalidnosti ne morejo same voziti avtomobilov. Za tiste, ki nimajo lastnih prevoznih sredstev ali pa nimajo dostopa do prilagojenega javnega prevoza. Prevozi predstavljajo temelj za izvajanje različnih socialnih programov, organizacije pa morajo zagotoviti prilagojena kombinirana vozila z odgovornimi usposobljenimi  vozniki asistenti.
Okroglo mizo je vodila strokovna delavka Zveze Hana Ermenc, teme o prevozih pa so predstavili: mag. Cveto Uršič (MDDSZ, Direktorat za invalide), Vojmir Drašler (Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za promet), Boris Šuštaršič (Društvo distrofikov Slovenije, NSIOS), Iztok Suhadolnik (Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije), in Špela Šušteršič (strokovna vodja programov pri ZPS). Moderatorko je zanimalo predvsem kaj zps p 2016 7gostje okrogle mize menijo o pomenu prilagojenih prevozov za invalide, o postopku, da invalid dobi prevoz, ko ga potrebuje, o najpogostejših vrstah prevozov, o dostopu invalidov do prevozov oz. o osebni mobilnosti invalidov ter o največjih težavah invalidskih organizacij na tem področju. Slušatelji so dobili odgovore iz prve roke.
Zaključki okrogle mize: urediti prevoze reševalnih vozil za invalide, pripraviti namensko parkirno kartico za prilagojena kombinirana vozila in formirati delovno skupino za realizacijo rešitev različnih težav, s katerimi se invalidi srečujejo na področju prevozov.
Dan odprtih vrat – PRIDI, POGLEJ IN PREIZKUSI
Dan odprtih vrat so na stežaj odprli otroci italijanskega vrtca La Coccinella iz Pirana. Zapeli so dve pesmici – Primo giorno di primavera in Ole majole, nato pa je številne  paraplegike in tetraplegike iz vseh devetih pokrajinskih društev nagovoril predsednik Zveze  Dane Kastelic. Omenil je vlogo in pomen doma za izvajanje skupinske obnovitvene in socialne rehabilitacije in drugih dejavnosti, ki jih bomo izvajali v prečudovitem mirnem mediteranskem kotičku z največ sončnih dni v slovenski Istri. Ob tem se je v zahvali spomnil tistih zanesenjakov, ki so sprožili in izvajali vizijo o domu na slovenski obali, pod slovenskim soncem. Njihove sanje so se po več desetletjih uresničile. Nekaterih žal, ni več med nami, da bi uživali v svojih sanjah. Med njimi tudi prvega pobudnika Ivana Peršaka.
Predsednik se je ob tej priložnosti zahvalil tudi našim slikarjem, ki so domu poklonili 19 svojih likovnih del. Njihove slike (nekatere so bile ustvarjene z usti) bodo ponosno odsevale in krasile prostore doma. Poklonili so jih: Zorica Razboršek, Jožica Ameršek, Dragica Sušanj, Anka Vesel, Tina Pavlovič, Ana in Boris Šter, Željko Vertelj, Benjamin Žnidaršič, Klavdij Leban. Radovan Gros, Damjan Rogelj, Zlatko Bernašek, Franc Ekart, Miran Jernejšek, Vojko Gašperut – Gašper in Metod Zakotnik ter mentorja Ljudmila Turk in Jože Potokar – Cvrčo.
zps p 2016 10Zahvalil se je tudi športnikom, ki XV. Pokal Zveze in V. košarkarsko tekmovanje v spomin Ivanu Peršaku, posvečajo našemu prazniku. Z velikim aplavzom pa so vsi pospremili simbolni dogodek, ko je predsednik direktorici doma Jani Rožaj izročil zastavo z znakom Doma paraplegikov in zastavo Zveze paraplegikov Slovenije. Zastavi bosta krasili vhod celotnega kompleksa ter gostom in mimoidočim že na daleč sporočali, da center upravljajo prijetni in gostoljubni ljudje. S tem je direktorici zaupal tudi naš dolgoletni cilj v upravljanje.
Župan Občine Piran Peter Bossman, ki je povzel besedo, je omenil naše dobro sodelovanje. Povedal je, da je današnji dan – Dan odprtih src. Seveda ob tem ni mogel brez pripombe na izredno slabo dovozno pot, ki ne more biti v ponos najbolj razviti občini na slovenski obali. Obljubil je, da bo občina storila vse, da bo pot do našega doma, drugih stanovalcev in otroškega letovišča, postala varna cesta.
Arhitekt Zveze Matjaž Planinc, ki je skrbno spremljal dograditev doma, je orisal potek gradnje in kapacitete doma. Vsi so si z zanimanjem  ogledali: prostore za izvajanje obnovitvene rehabilitacije, pisarniške prostore, kuhinjo z jedilnico, teraso, garažo in bazen z morsko vodo v osrednjem objektu, v nastanitveni stavbi pa bivalne prostore, konferenčno sobo, finsko savno, fitnes sobo in masažno sobo. Dom ima skupaj 24 dvoposteljnih sob. Povemo naj, da so vsi prostori klimatizirani, ogrevani in hlajeni pa s toplotno črpalko. Nastavitveni objekt je zasnovan ekološko tudi v smislu uporabe deževnice. Dom bomo uradno odprli 6. maja 2016, ko bo po predsednikovih besedah galeb iz domskega logotipa ponesel med naše člane ter paraplegike in tetraplegike širom Evrope uradno povabilo – pridite, poglejte, preizkusite.
Pester program odprtih vrat je z izbranimi besedami povezovala Petra Medved, popestrile pa simpatične mažoretke iz Povirja.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd