+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

PRAZNIK PARAPLEGIKOV OBELEŽILI V PACUGU

zps-obl1-2015

FOTOGRAFIJE16. april je praznik slovenskih paraplegikov in tetraplegikov. Praznujemo ga na dan, ko smo leta 1969 v takratnem Zavodu za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani, ustanovili svojo organizacijo.zps-obl1-2015
Letošnji Dan paraplegikov smo v Domu paraplegikov v Pacugu najprej obeležili s šesto redno in slavnostno sejo Skupščine Zveze paraplegikov Slovenije, ki jo je vodila predsednica Mirjam Kanalec. Na skupščini so bili prisotni nekateri ustanovni člani, z minuto molka pa smo počastili spomin na vse tiste naše člane, ki so v teh desetletjih soustvarjali našo organizacijo.
V uvod prazničnega vzdušja je predsednik Zveze Dane Kastelic v nagovoru med drugim povedal: »Ni naključje, da po toliko letih svojo obletnico obeležujemo ravno v Domu paraplegikov v Pacugu. Danes je tudi šesta obletnica, ko je naša Skupščina leta 2009 na predlog UO 16. april razglasila za Dan paraplegikov v RS. Prepričan sem, da se bo ta praznik vsako leto nadgrajeval, tako po vsebini kot odmevnosti  in si bo zaradi slednjega izboril ustrezno mesto v slovenskem prostoru. Paraplegiki svoje invalidnosti ne moremo spremeniti, lahko pa spreminjamo in vplivamo na svoje življenje in okolico. Od države, ki ima v Ustavi zapisano, da je socialna, si moramo izboriti zanimanje s svojimi projekti, izvirnostjo in tudi posebnostjo.
Danes  je pomemben dan tudi za nadaljnji razvoj Zveze paraplegikov Slovenije predvsem pa za Dom paraplegikov Pacug. Od lanskega leta smo namreč dogradili nastanitveni objekt do tretje podaljšane faze. Z izredno racionalnim pristopom in selektivno gradnjo smo 1.264 m površine zgradili za 388.084,00 € kar znese 307,00 € na kvadratni meter, po predračunih za dokončanje vseh del in opreme objekta pa bi potrebovali še 1.497.840,00 €. Ta sredstva so predmet nadaljnjih pogovorov s potencialnimi vlagatelji ali pridobitvijo ugodnega kredita.«

 


zps-obl2-2015Za tem je eden od ustanovnih članov Zlatko Bernašek delegatom pokrajinskih društev predstavil svoje zanimive in tudi šaljive spomine z začetka rehabilitacije. Iz pripovedi smo razbrali, da je živel bogato, plodno in zanimivo življenje, mlajši paraplegiki pa so dobili kar precej koristnih nasvetov.
V nadaljevanju seje je strokovna delavka Zveze Špela Šušteršič predstavila letošnji program Zveze s potekom obnovitvene in socialne rehabilitacije, osebne asistence (izvajalo naj bi jo 50 osebnih asistentov), prilagajanjem grajenega okolja s kompenziranjem invalidnosti, izobraževalno in kulturno dejavnostjo ter športom in športnimi tekmovanji paraplegikov in tetraplegikov. Predstavila je še počitnikovanje in naše počitniške kapacitete, možnostjo koriščenja urološke ambulante in predavanja Boruta Gubine, dr. med. spec. urologa, možnost koriščenja prilagojenega osebnega vozila za pridobitev vozniškega dovoljenja in delovanje organov upravljanja.
Strokovna sodelavka in direktorica Doma paraplegikov d.o.o. Barbara Slaček je pripravila predstavitev dejavnosti socialnega podjetništva »Invalid za invalida,« s katerim je Zveza zagotovila tri nova delovna mesta za ranljivo skupino državljanov in z inovativnim pristopom uporabnikom olajšala pot do medicinskih pripomočkov. Predstavila je še program Easy Moving, ki z dvema servisnima delavnicama in dvema prodajalnama deluje v sklopu doma ter poslovni načrt Doma paraplegikov d.o.o. Za končno dograditev doma so pripravljeni vsi načrti, gradnja se nadaljuje, po predvidevanjih pa naj bi jo zaključili v prihodnjem letu.zps-obl3-2015
Omenila je tudi letošnjo obnovitveno rehabilitacijo v Domu v Pacugu. Od 12. maja pa do 8. oktobra bo potekala v desetih skupinah v štirinajst in sedemnajstdnevnih terminih. V dveh skupinah bo organizirana tudi osebna nega. Dva menuja in lokalne specialitete, izleti, glasbeni večeri …, pa bodo vsaki skupini še popestrili obnovitveno rehabilitacijo.
Sledil je še ogled nastanitvenega objekta. Gradnjo do tretje podaljšane faze je s številnimi informacijami in podatki predstavil arhitekt Matjaž Planinc, ki tudi nadzira gradnjo. Stanovanjski objekt bo imel 17 dvoposteljnih sob, celoten doma pa skupaj 50 ležišč z možnostjo namestitve pomožnih ležišč. V stanovanjskem objekti bo tudi konferenčna dvorana,  savna ter prostor za fitnes in rekreacijo. Dom bo imel solarno ogrevanje in ogrevanje s toplotno črpalko.

OKROGLA MIZA
zps-obl4-2015Ob dnevu našega praznika smo pripravili tudi okroglo mizo in jo naslovili – Izzivi paraplegije; osebna asistenca za tetraplegike in paraplegike ter njena prihodnost. Sodelovali so: Brane But – Socialna zbornica Slovenije, Boris Šušteršič – predsednik NSIOS, Tanja Dular – MDDSZ, Direktorat za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja in Peter Planinšek – Zveza paraplegikov Slovenije. Vodila jo je strokovna delavka ZPS Špela Šušteršič. Najprej so gostje, uporabniki in izvajalci obrazložili kaj pomeni osebna asistenca, najbolj nazorno pa jo je predstavil uporabnik Peter Planinšek. S pomočjo osebne asistence je namreč življenje izredno težko gibalno oviranega tetraplegika postalo aktivno, bogato in ustvarjalno.
Z okroglo mizo smo želi opozoriti na pomembnost sprejema Zakona o osebni asistenci pri katerem naša Zveza že vrsto let aktivno sodeluje. Zakon je nujno potreben za nadaljnje izvajanje osebne asistence, prav tako nujo pa je treba z njim urediti  financiranje programa, enotno vstopno točko, enakopravno obravnavo vseh uporabnikov, izobraževanje izvajalcev in uporabnikov osebne asistence ter druga področja izvajanja, ki so v zakonu predlagana.
Z osebno asistenco od leta 2000 dalje omogočamo samostojnejše in kakovostnejše življenje našim članom, število uporabnikov pa se iz leta v leto povečuje. Na okrogli mizi so bili vsi enotnega mnenja, da je treba Zakon o osebni asistenci invalidov zaradi kvalitetnejšega življenja invalidov čim prej sprejeti. Vendar pa so vprašljivi viri sredstev za izvajanje osebne asistence. Vsekakor ga mora predlagati MDDSZ ob tem pa ne bi smel posegati v zps-obl5-2015sredstva FIHO.
Praznični dan je spremljala razstava in predstavitev slikanja z usti, ki sta ga demonstrirala naša člana Vojko Gašperut in Silvo Mehle. Dodamo naj, da je Vojko polnopravni, Silvo pa pridruženi član elitnega Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Slovesen dogodek je s šahovskem turnirjem popestrilo 24 šahistov iz pokrajinskih društev Zveze. Po švicarskem sistemu so odigrali sedem krogov, prva mesta pa so osvojili – Emil Filipič – KP (6), Ljubiša Gajič – LJ (6) in  Vojko Gašperut – KP (6). V konkurenci osmih ekip je prvo mesto osvojila ekipa DP Koper (16), drugo ekipa DP Ljubljana, tretje pa ekipa DP Celje (10). Najboljši šahisti so prejeli medalje, najboljše ekipe pa pokale. Podelil jih je predsednik Zveze Dane Kastelic. Tekmovanje je vodil sodnik Andrej Žnidarčič.
Ob prijetnem druženju sta praznik slovenskih paraplegikov in tetraplegikov obogatila kantavtorja »Tovariš strmoglavljen« in naš član Dani Kavaš, pozornost pa so mu posvetili tudi mediji. 

VIDEO-1 (prispevek o ZPS in asistenci se začne pri 08:25)
VIDEO-2 (prispevek se začne 25:55)
ŠAH – BILTEN


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd