+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

PREDAVANJE IN PREDSTAVITEV KATETROV LENTISMED

Predavanje katetri1 Koper19

Predavanje katetri1 Koper19V četrtek, 24. oktobra smo se na našem društvu zbrali na predavanju o katetrizaciji in motnjah v uriniranju pri osebah po poškodbi hrbtenjače. Vodila ga je  viš. med. ms. Zdenka Dimnik Vesel s pomočjo predstavnice podjetja Lentismed.

Spinalna poškodba nastane z okvaro katerega koli dela hrbtenjače. Na ta način možgani ne morejo več pošiljati ukazov do tistih delov, ki so pod predelom poškodbe. Višje kot je poškodba hrbtenjače na hrbteničnem stebru, večja je stopnja disfunkcije delov telesa, oziroma je velik del telesa v celoti ali skoraj nefunkcionalen. Oseba s takšno okvaro se sooča s senzoričnimi in motoričnimi težavami, kar se kaže v oslabelosti in negibljivosti spodnjih udov v primeru paraplegije, do negibljivosti vseh delov telesa in težav s samostojnim dihanjem v primeru težje tetraplegije.Predavanje katetri2 Koper19
Pogoste motnje pa so tudi: zmanjšanje ali izguba nadzora nad praznjenjem sečnega mehurja. Intermitentna kateterizacija pri para in tetraplegikih, ki sami ne morejo izprazniti mehurja oz. ga praznijo nepopolno, je velikega pomena. Predstavlja tehniko, ki zmanjšuje tveganje za deterioracijo zgornjih sečil in urosepso pri bolnikih z okvaro hrbtenjače. Uspešnost intermitentne kateterizacije se kaže v zmanjšanju pogostosti infekcij sečil.

To je le nekaj iz predavanje g. Zdenke. Ogledali smo si tudi video o uporabi katetrov in predavanje zaključili z nekaj vprašanji naših članov. Nato smo se še malo družili ob dobri hrani in pijači.

Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd