+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

RAZSTAVA SLIKARJEV Z USTMI ALI NOGAMI

FOTOGRAFIJE

DSC_0376Založba UNSU je 30. marca 2012 v prostorih Galerije Družina v Ljubljani odprla zanimivo razstavo na temo Velika noč. Na njej svoja dela razstavljajo slikarke in slikarji, ki slikajo z usti ali nogami. Na stenah galerije visijo dela Vojka Gašperuta, Benjamina Žnidaršiča, Silva Mehleta, Željka Vertlja, Dragice Sušanj, Tine Pavlovič, Jožeta Voduška in Nevenke Gorjanc, ki slikajo z usti ter Angele Medved, Neje Zrimšek Žiger in Erika Pibernika, ki slikajo z nogami. Vsi omenjeni slikarji so člani elitnega Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami (VDMFK).
Odprtje razstave, ki so se je udeležili številni ljubitelji likovne umetnosti, je povezovala Polona Škodič, kot umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka pa tudi ocenila dela omenjenih slikarjev. Ob predstavitvi slikark in slikarjev je omenila, da so se naši umetniki z velikim veseljem odzvali tematiki in v svojih delih izrazili košček svojega doživetja in videnja Velike noči. Zato so tudi nastala ta lepa in prisrčna dela. Nekatere je pritegnila prebujajoča in cvetoča narava, druge tihožitja, tretje pa biblični prizori. Vsi pa simbolizirajo in nakazuje lepoto praznikov. Skratka, razstava na kateri je več kot trideset del, je pestra in sporočilno bogata.DSC_0406
Pri tem ima veliko zaslug tudi Založba UNSU, ki je stalna spremljevalka in organizatorka razstav naših slikarjev. Založba se pod vodstvom skrbne direktorice Klare Soos že enajst let trudi za razmah in približevanje tovrstne umetnosti slovenskemu in mednarodnemu prostoru.
Organizatorjem se je v imenu razstavljavcev zahvalil slikar in polnopravni član VDMFK Benjamin Žnidaršič. Med drugim je povedal: »Pri vzpostavljanju harmonije med obema svetovoma imajo pomembno vlogo komunikacije, saj z njihovo pomočjo lažje sprejemamo različnosti ljudi in njihovih navad. Kot sredstvo in možnost za komunikacijo vzamemo lahko tudi likovna dela, ki smo jih naredili slikarji z usti in nogami. Mednarodnemu združenju slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami in naši Založbi UNSU se DSC_0382zahvaljujemo za to možnost komunikacije z vami. Vam pa da ste to možnost sprejeli in nas počastili s svojim obiskom.
Slikarji, ki se predstavljamo smo vsak na svoj način spoznali slikarstvo in življenje, druži pa nas skupni imenovalec, da skozi svojo drugačnost slikanje doživljamo kot smisel življenja. Kljub svoji invalidnosti hočemo biti drobec, ki sestavlja mozaik svetovnih kultur z veliko željo, da tudi vam omogočimo, da se skozi naša likovna dela in našo umetnost pomešate med nas in za hip postanete del nas. Da si ob pogledu na naše delo predstavljate, da ste na mestu, ki ga sicer ne bi imeli možnosti obiskati. Da v nas vidite ljudi, ki vas lahko popeljejo v svet, ki ga drugače ne bi nikoli spoznali. S tem pa želimo širiti strpnost in razumevanje drugačnosti«.
Razstavi je poseben pečat dal ljubljanski nadškof in metropolit msg. dr. Anton Stres, ki je ob odprtju razstave med drugim povedal: »Umetnost je sad dvojega; z ene strani nadarjenosti, talenta in genialnosti, z druge pa osebnega truda, napora in dela. Prvo je prirojeno, drugo je pridobljeno. In če je res, da je pri tem daleč največji delež trud, volja in delo, se postavlja vprašanje kolikšen šele mora biti ta občudovanja vreden delež pri vas, ki slikate z usti ali nogami. Zato je poleg tistega običajnega občudovanja, ki ga dolgujemo vsakemu lepemu likovnemu delu, tu še posebno občudovanje. Slikarjem smo dolžni dati priznanje za vzgled vztrajnosti in postoterjene mere truda, ki je bil potreben, da so te slike nastale«.
Večina avtorjev razstavljenih slik je v dopoldanski slikarski delavnici v galeriji predstavilo svoj način in tehniko slikanja, ogledali pa so si jo tudi učenci OŠ Orehek pri Kranju in dijaki Srednje trgovske šole v Ljubljani.
Lep kulturni dogodek je popestril in obogatil mladinski pevski zbor OŠ Ketteja in Murna s katerim je kot solistka prepevala tudi vsestransko nadarjena slikarka Neja Zrimšek Žiger, ki slika z nogami.
Razstava bo vsak delavnik do 14.3.2012 odprta od 9. do 17. ure. Ob odprtju razstave je Založba UNSU nadškofu poklonila Gašperutovo sliko, ki bo krasila njegove pisarniške prostore.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd