+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SLIKARJI Z USTI IN NOGAMI V GALERIJI LOTERIJE SLOVENIJE

FOTOGRAFIJE Ob dvestoti, jubilejni razstavi v Galeriji Loterije Slovenije, so slikarji – člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami 15. oktobra 2014 odprli skupinsko razstavo na temo – SLOVENSKA MESTA. Razstavo je pripravila loterija1Založba UNSU, ki v Sloveniji skrbi za podporo in promocijo slikarjev VDMFK.
Ljubiteljem likovne umetnosti in avtorjem razstavljenih slik je absolvent umetnostne zgodovine Jaka Racman o pestri razstavi povedal: »Vsi avtorji so samouki. Obzorja vedno novih znanj pa so se jim odkrivala zlasti skozi ustvarjanje in učenje, skozi kontinuirano sodelovanje z mentorji ter sodelovanjem na slikarskih kolonijah in ex temporih. S talentom, voljo in vztrajnostjo so dosegli zavidljiv umetniški nivo in bili za svoja dela večkrat tudi nagrajeni. Pomemben, čeprav zlahka spregledljiv del umetniške vrednosti razstavljenih slik pa je tudi v tem, da na pogled z ničemer ne izdajajo napornega in loterija2specifičnega načina slikanja z usti ali nogami.«
Razstava – Slovenska mesta je poenotena s konceptom tematske osredinjenosti na veduto, kot samosvojo ikonografsko zvrst. Ta v slikarstvu in grafiki predstavlja razgleden, a stvaren in tudi v perspektivi zvest posnetek nekega mesta ali pokrajine.
Racman je nato predstavil vseh enajst (tokrat so bili prav vsi pristni) slikark in slikarjev ter njihova razstavljena dela – Vojka Gašperuta-Gašperja, Benjamina Žnidaršiča, Silva Mehleta, Željka Vertlja, Romana Gruntarja, Dragico Sušanj in Tino Pavlovič, ki slikajo z usti in so člani pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije ter Angelo Medved, Nejo Zrimšek Žiger in Erika Pibernika, ki slikajo z nogami. Med njimi je tudi slikarka Nevenka Gorjanc, ki svoja dela ustvarja z usti.
Mednarodno združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami je predstavil delegat slovenskih slikarjev in polnopravni član združenja Vojko Gašperut-Gašper. Spomnil se je ustanovitelja in prvega predsednika VDMFK Arnulfa Ericha Stegmanna in vključevanja loterija3slovenskih slikarjev v to elitno združenje, ki ima trenutno 801 člana. Omenil je tudi slovensko založbo UNSU in se v imenu slikarjev zahvali njeni direktorici Klari Soss za vso podporo in promocijo. »Galerijo novih možnosti« je predstavila galeristka Katjuša Rojec. Pripomnila je, da je v galeriji od ustanovitve v letu 1996 razstavljalo več kot 400 slikarjev (med njimi so bili tudi naši slikarji) in da so v teh letih zabeležili okrog 65.000 obiskovalcev. Naš drugi polnopravni član Benjamin Žnidaršič ji je za gostoljubje poklonil svojo sliko, gostiteljica pa je ob zahvali pripomnila, da so v galeriji počaščeni, ker so jim slikarji, ki svoja dela ustvarjajo na nekoliko drugačen način, dali možnost vstopiti v njihov svet.
Zanimivo razstavo je ob odprtju s čudovitimi melodijami obogatil in popestril Mandolinski duet – Dejan Pogorelec (mandolina) in Dino Džopa (kitara)


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd