+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SLIKARSKA DELAVNICA V AVSTRIJI

FOTOGRAFIJE

20151029 095005Na pobudo avstrijske založbe slikarjev in Mednarodnega združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, smo se od 27. – 30. Oktobra 20151028 1601492015 zbrali slovenski, hrvaški, srbski in avstrijski slikarji v hotelu Moselebauer v vasici Kliening blizu Wolfsburga v Avstriji.

Zbrali smo se z namenom, da se izobražujemo pod strokovnim vodstvom profesorice akademije iz Novega sada prof. dr. Marine Popović Vojnović z motom “Malen auf der Alm – Slikanje na paši”. Pod mentorstvom smo osvajali likovne vsebine in tehnike slikanja, ki jih je profesorica razvila na podlagi svojih akademskih znanj, permanentnega izpopolnjevanja in dolgoletnih pedagoških izkušenj.

20151027 191102Mentorica je naše delo spremljala s potrpežljivostjo in kreativnostjo ter zagotavljala pozitivno in spodbudno izkušnjo z ustvarjanjem. Naša filozofija pri delu je bila: napak pri ustvarjanju ni – brez njih bi se namreč težko kaj naučili. To je tudi pomembna življenjska veščina – ko delamo napake v življenju, velikokrat ne moremo začeti znova in popraviti stvari. Sprejeti moramo to, kar imamo in iz tega potegniti kar se da največ dobrih izkušenj. Seznanila nase je tudi s tem, s kakšnimi potrebščinami in triki poklicni umetniki rešujejo probleme, ki nastajajo v procesu izdelave umetnine. Izobraževanje na področju likovne umetnosti nas uči kako sodelujemo kot ekipa, kako uporabljamo veščine kritičnega mišljenja za reševanja problemov. Mentorica nam je hotela pričarati dejstvo, da 20151028 093525likovna umetnost zajema vse ljudi, ne glede na njihovo starost, barvo kože, veroizpoved in ekonomsko ozadje. Udeleženci smo ob slikanju gradili samozavest in samozaupanje ter istočasno uživali v izkušnji učenja. Raziskave prav tako kažejo, da izobraževanje na področju likovne umetnosti s tem, da nas postavlja v proces učenja, reflektira tudi na drugih področjih našega udejstvovanja; vodi k dobrim delovnim navadam, saj risanje in slikanje vključujeta koncentracijo in oblikovanje samodiscipline, vključuje kreativna odkrivanja in samoizražanje, saj se udeleženci takšnih tečajev naučimo, kako usmeriti reševanje problemov na inovativne načine. Omogoča nam, da intelektualno in emocionalno rastemo, da prostor in čas bolj doživimo, ga cenimo in za nas postane bolj pomemben.

Zato pozdravljamo takšna izobraževanja, ki jih prirejajo naše založbe in naše mednarodno združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

Udeleženci so bili naslednji: avstrijski slikarji, Heinz Halwachs, Paulus Ploier, Thomas Fershad Pezeshki, slovenski umetniki, Vojko Gašperut-Gašper, Benjamin Žnidaršič-Beno, Željko Vertelj, Silvo Mehle, Martina Pavlovič, iz Srbije Dejana Bačko in iz Hrvaške Stjepan Perkovič.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd