+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SLOVESNO OB DNEVU PARAPLEGIKOV

DSC_0057

 

DSC_0057FOTOGRAFIJE

IZZIVI PARAPLEGIJE – prireditev ob 43-letnici delovanja Zveze paraplegikov Slovenije
Zveza paraplegikov Slovenije je 16. aprila na dan ustanovitve Sekcije paraplegikov in tetraplegikov v prostorih URI-SOČA, pripravila slovesno prireditev.
Osrednji dopoldanski dogodek smo namenili okrogli mizi z naslovom »Pridobitev medicinskega pripomočka DSC_0060nekoč in danes,« odlično pa jo je vodil Simon Šerbinek, dramski igralec in član DP severne Štajerske. Povod za razpravo na okrogli mizi je vse večje zaostrovanje zdravstvene zavarovalnice pri predpisovanju prepotrebnih ustreznih medicinsko tehničnih pripomočkov. Zato so kot gostje na njej sodelovali: generalni direktor ZZZS Samo Fakin, prim. mag. Rajmond Šavrin, prim. Rajko Turk in Jože Globokar, član Zveze paraplegikov Slovenije. V času okrogle mize se je vrtela projekcija slik, ki je prikazovala 43-letno razvojno pot naše organizacije.
DSC_0062Beseda je tekla o zgodovini, razvoju in pridobivanju MTP. Po predstavitvi videnja teh pripomočkov nekoč in danes, so bili vsi enotnega mnenja, da proizvajalci in dobavitelji na račun zdravstvene blagajne in uporabnikov kujejo enormne dobičke. Zato ves čas potekajo pogajanja, da bi to neupravičeno bogatenje vsaj nekoliko omejili. Generalni direktor ZZZS in prim. Rajmond Šavrin sta pojasnila celosten potek pridobitve posameznega MTP in se strinjala, da je postopek predolg. Prim. Rajko Turk je govoril o spremembi načina življenja invalidne osebe in MTP, ki vplivajo na njegovo kvaliteto življenja. Zato je zaradi vsestranske aktivnosti pomembno, da imajo te osebe na DSC_0123voljo čim bolj kvalitetne pripomočke. Jože Globokar je omenil, da je primerjava med MTP nekoč in danes skoraj nemogoča. Dotaknil se je tudi načina življenja paraplegikov in tetraplegikov, ki so v tistih časih imeli na voljo le skromne pripomočke.
Tudi prihodnost na tem področju ni obetavna, saj naj bi MTP kupovali v skladu z Zakonom o javnih naročilih, ki pa ne zagotavlja primerne dostopnost, kvalitete in cene, ki bi jo lahko nadzirali. Pravice se nam na tem področju vse bolj krčijo, saj je za dobre in kvalitetne MTP potrebno doplačilo. Zadovoljni pa smo, da vsaj sedežno blazino, ki je naš najbolj življenjsko pomemben MTP, dobimo brez doplačila.
DSC_0140Ob kulturnem programu, ki je potekal v avli inštituta je udeležence nagovoril predsednik ZPS Dane Kastelic in med drugim povedal: »Prišli smo do spoznanja, da je bilo pred več desetletji finančnih sredstev dovolj, ni pa bilo ustreznih medicinsko tehničnih pripomočkov. V današnjem času, ko je tehnologija zelo napredovala, pa imamo veliko odličnih in ustreznih pripomočkov, ki pa presegajo osnovne cenovne standarde, ki jih je predpisala naša zdravstvena zavarovalnica. Paraplegiki in tetraplegiki pa ostanemo tisti ki moramo nositi te paradoksalne posledice s svojim življenjem na invalidskem vozičku. Do kdaj in koliko časa še? Ali se bo s vsesplošnim zategovanjem pasu najprej varčevalo pri invalidih in na MTP? Na ta dva ključna vprašanja danes nismo dobili odgovorov, jih pa bomo zagotovo v bližnji prihodnosti.«
Ob našem prazniku nam je vse najlepše zaželel tudi predsednik NSIOS Boris Šušteršič in pripomnil, da je Zveza paraplegikov Slovenije ena najbolj prepoznavnih invalidskih organizacij v Sloveniji.
V nadaljevanju je paraplegik Igor Plohl predstavil svojo avtobiografsko knjigo »Ne domišljaj si,« s plesnimi točkami pa se je predstavila tudi plesna skupina Zebra, ki lepe uspehe že žanje na mednarodnih tekmovanjih. Kulturni dogodek sta z recitacijami svojih pesmi obogatila pesnica Darinka Slanovec iz DP ljubljanske pokrajine in pesnik Benjamin Žnidaršič iz DP Istre in Krasa, s skupinsko razstavo in prikazom slikanja z usti pa popestrili naši slikarji. Dan paraplegikov so obeležili tudi športniki paraplegiki in tetraplegiki. Na kegljišču in strelišču na Malenškovi v Ljubljani so tekmovali kegljači in strelci, v avli inštituta pa igralci namiznega tenisa. Predstavili so se tudi ročni kolesarji. Najboljšim je predsednik Zveze podelil kolajne.
Dodaten pečat praznovanju pa je s slovesno sejo dal Upravni odbor Zveze paraplegikov Slovenije z osrednjo točko dnevnega reda; »Pogledi na delo Zveze in pokrajinskih društev.«


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd