+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SPREJEM OB MEDNARODNEM DNEVU INVALIDOV

dan inv2015

dan inv2015Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in ministrica za obrambo Andreja Katič, so 3. decembra ob Mednarodnem dnevu invalidov sprejeli predstavnike invalidskih organizacij. Prisotna je bila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.
Združeni narodi so oktobra 1992 z resolucijo razglasili 3. december za Mednarodni dan invalidov z namenom, da bi v najširši družbi spodbudili boljše razumevanje problematike povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v družbene tokove. Mednarodni dan invalidov je vsako leto osredotočen na drugo temo. Letošnje geslo je: »Rastimo skupaj v Evropi brez ovir.«
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v nagovoru in čestitki ob našem prazniku poudaril: “Invalid enaindvajsetega stoletja ni invalid pomilovanja, temveč aktiven član družbe.” S tem stavkom nas je namreč že pred dnevi Emir Okanović pospremil v projekt Zmoremo, katerega cilj je spodbujanje enakosti in preprečevanja diskriminacije invalidov. Tudi v zaposlovanju!
Predsednik je omeni nekaj invalidov, ki so se ga s svojimi zgodbami še posebej dotaknili in pustili globok pečat. »To so dobre zgodbe, ki so jih oblikovali izjemni ljudje. Oni nas z neizmerno močjo in jekleno voljo spodbujajo, da jim sledimo. Sledimo v njihovem razmišljanju, da so enakopravni. Ne le, ko se nam zazdi, temveč vedno in povsod.«
V nadaljevanju je predsednik omenil, da ob Mednarodnem dnevu invalidov tej največji manjšini na svetu izkazujemo njeno edinstvenost, opozarjamo na njene dosežke, a hkrati tudi na njene probleme. »Žal se tudi v enaindvajsetem stoletju še srečamo z izključevanjem in predsodki do ljudi, ki si tega ne zaslužijo. Zaslužijo si naše spoštovanje. A ne zato, ker je njihova pot do cilja bolj strma in je njihov napor skoraj nadčloveški. Zaslužijo si ga, ker so ljudje. To je bistvo dneva, ki ga danes obeležujemo. Enakopravnost. Sprejemanje. Strpnost. Obzirnost. Spoštovanje.  
»Včasih so invalidi pogumnejši in ambicioznejši, ko posegajo po zvezdah, ko uresničujejo svoje sanje. Včasih jih moramo tudi mi dohitevati. Vsak dan nam s svojimi dejanji dokazujejo, da za njih ni ovir. Lahko so vzor vsakemu izmed nas, ki si ne upa in nima dovolj poguma, da bi uresničil svoje sanje in razvil svoje talente. Naša dolžnost je, da po svojih najboljših močeh vsakomur nesebično omogočimo njegovo edinstvenost. Prepoznati moremo njihove potenciale in jim s kančkom večje pozornosti in potrpežljivosti pomagati pri premagovanju izzivov v življenju. To ni politično vprašanje, to je vprašanje človečnosti,« je še dodal predsednik in se zahvali vsem, ki z nami sodelujejo in pomagajo uresničevati naše sanje.
Predsedniku in njegovim sodelavcem se je v imenu predstavnikov invalidskih organizacij za sprejem in spodbudne besede zahvalil predsednik NSIOS Boris Šuštaršič. Ob tem je pripomnil, da ta tradicionalni sprejem nima samo simbolični pomen ampak tudi v praksi potrjuje zavest, da smo tudi invalidi del slovenskega prebivalstva.  Izrazil je zadovoljstvo, da kljub nekaterim težavam in nesporazumom slovensko invalidsko varstvo še vedno zadovoljivo deluje, nanizal nekaj predlogov za boljše delovanje med državo in invalidskimi organizacijami, nato pa vsem zaželel lepe praznike.
Sprejem sta z glasbenim vložkom ob spremljavi kitarista Tineta Lusteka popestrila pevka Ajda Mila Jamnik in pevec Matevž Vidic.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd