+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

URESNIČEN DOLGOLETNI CILJ

pacug 2016 2

6. maj 2016 bo v analih Zveze paraplegikov Slovenije zapisan z zlatimi črkami.
FOTOGRAFIJEVIDEO – 
REGIONAL OBALA RTV SLOVENIJA PRIMORSKE NOVICERADIO CAPRISV Pacugu se je 6. maja 2016 uresničil dolgoletni cilj pacug 2016 2pacug 2016 1slovenskih paraplegikov in tetraplegikov. Na ta dan, ki bo z zlatimi črkami vpisan v anale Zveze, smo namreč po dolgih letih tudi uradno odprli dokončno dograjen Dom paraplegikov – Središče zdravja in počitnic. Gradnja, ko smo leta 2000 zasadili prvo lopato, je bila polna negotovosti ter polna obljub, dvomov in tveganj. Slovenski paraplegiki in tetraplegiki pa smo, tako kot drugi invalidi, želeli imeti samo svoj kotiček morja na slovenski obali, pod slovenskim soncem. Po dolgih letih negotovih pričakovanj in napol dograjenem domu, je vajeti v svoje roke vzela naša Zveza in z lastnimi sredstvi ter ugodnimi krediti dokončala to, kar so vizionarji s pokojnim prvim predsednikom Ivanom Peršakom, načrtovali že mnogo let popreje.

Bernarda Žarn je ob otvoritvi najprej dobrodošlico zaželela visokim gostom iz družbeno političnega življenja, predstavnikom URI-SOČA, predstavnikom FIHO, gostom iz Srbije in Hrvaške, predstavnikom invalidskih organizacij, in drugim gostom, nato pa z izbranimi besedami ter kronološkem poteku dejavnosti Zveze, gradnje in obnovitvene rehabilitacije, povezovala slovesen dogodek. Slavnostni govorniki so nato povedali:

pacug 2016 3Dr. Milan Brglez – predsednik Državnega zbora RS in pokrovitelj slovesnega dogodka je v slavnostnem nagovoru poudaril, da vse ranljive pacug 2016 5družbene skupine terjajo posebno pozornost in podporo politike. Toda ne samo ob zgodovinskih in veselih dogodkih kot je današnja otvoritev doma. Posamezniki se namreč še vedno soočajo s številnimi omejitvami, preprekami, pa tudi z diskriminacijo, za katero v moderni družbi nikakor ne bi smelo biti mesta. Po predsednikovem mnenju je tudi v sodobni družbi še vedno premalo razumevanja za problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v vsakodnevno življenje. Žal, se naša družba še vedno premalo zaveda neizpodbitnega dejstva, da je prav vsaka invalidna oseba enakopraven člen družbe, ki lahko enakovredno bogati politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.
»Ljudje smo v svojem bistvu večinoma sila preprosti in velikokrat potrebujemo predvsem prijazno besedo ter razumevanje in sprejemanje okolice. Verjamem, da bo vsega tega, torej razumevanja, sprejemanja, sodelovanja in življenjske radosti v novih prostorih Doma paraplegikov, v izobilju. Zato tudi verjamem, da se bodo vaši člani in članice tu dobro počutili ter se poleg vseh koristnih programov, naužili dobre in prijetne družbe,« je ob zaključku še dodal predsednik.pacug 2016 4

pacug 2016 11Meira Hot – podžupanja Občine Piran je dejala, da je odprtje doma za nas vsekakor velika pridobitev kjer bomo v zdravi mediteranski klimi ob najboljši oskrbi okrevali in uživali. Vendar sodoben dom ni le objekt in zatočišče. Je tudi jasno opozorilo tistim, ki v gibalni oviranosti vidijo šibkost. »Vsi, ki smo se danes zbrali na tem kraju, čutimo moč. Neverjetno silo, s katero ste slovenski paraplegiki in tetraplegiki dokazali, da zmorete doseči vse cilje, ki si jih zastavite. Pogosto ljudje nimamo nikakršnega vpliva na to, kako visoke ovire bo pred nas postavilo življenje. Naša odločitev pa je, kako jih bomo premagovali. Vi ne izbirate enostavne poti. Vsak dan znova s pogumom odločno premagujete bolečino, z nasmehom odganjate malodušje in s prijaznostjo poiščete dobroto v ljudeh,« je še dodala podžupanja.

pacug 2016 6Gunilla Ahren – podpredsednica Evropske zveze paraplegikov je v pozdravnem nagovoru omenila veliko vlogo, ki jo je imela Zveza paraplegikov Slovenije ob ustanovitvi Evropske zveze in poudarila, da je ta dan v Pacugu velik dosežek, kjer bomo paraplegiki »polnili baterije.« Dom stoji v lepem okolju, Zveza paraplegikov pa je s tem dala zgled tudi drugim v Evropi. Najpomembnejše aktivnosti Evropske zveze so vsakoletni kongresi, kjer si zveze izmenjujejo bogate izkušnje in naloge. Dom v Pacugu je nanjo naredil velik vtis, zato je predlagala, da bi bila naša Zveza gostiteljica kongresa v letu 2017. To je za našo Zvezo in dom v Pacugu vsekakor veliko priznanje. Ob tem je predsedniku Kastelicu izročila umetniško sliko švedskega slikarja, ki nosi za to priložnost primeren naslov Upanje. Umetniško sliko je predsedniku poklonil tudi predstavnik invalidske organizacije iz Italije Sergio Rajmondo, paraplegiki z Srbije pa direktorici doma.

Dane Kastelic – predsednik Zveze paraplegikov Slovenije je predstavil vlogo in pomen našega največjega projekta. Poudaril je: »Po več kot desetletnem obdobju pacug 2016 7neprestanih naših naprezanj, da bi svojim članom omogočila funkcionalno popolnoma ustrezen objekt, kjer bi se lahko izvajala obnovitvena in socialna rehabilitacija paraplegikov in tetraplegikov, ter ostalih gibalno oviranih invalidov, smo danes ponosni dočakali ta dan.« V nadaljevanju je omenil smelo odločitev, da sami dokončamo izgradnjo nastanitvenega dela in s tem posledično celoten projekt. Odločitev smo sprejeli na organih Zveze leta 2014. Kot odgovorni lastniki smo se namreč zavedali, da bi v daljšem nadaljevanju gradnje nastala večja gospodarska škoda na že izgrajenem objektu in infrastrukturi. S tem bi se Zveza kot lastnik zelo neodgovorno obnašala do že vloženih sredstev. Odločitev, da nastanitveni del dogradimo predvsem z lastnimi sredstvi in sredstvi kredita komercialne banke in Eko sklada RS, je bila skrbno pretehtana in sprejeta na podlagi temeljite analize stanja Doma paraplegikov. Vključevala je tudi finančno oceno naložbe z raziskavo trga in analizo tveganja. Na podlagi ugotovljenih kazalnikov smo pripravili Poslovno strateški načrt 2015 – 2019, ki opredeljuje poslovanje družbe. Hkrati pa smo preko Gradbenega odbora prevzeli tudi vso odgovornost nadzora, kvalitete vgrajenih materialov, medfaznih prilagoditev, ter popolno koordinacijo z vsemi izvajalci.

pacug 2016 9Jana Rožaj – direktorica doma, ki smo ji zaupali upravljanje in gospodarjenje doma je pripomnila, da si v domu želijo dobrega počutja prav vseh gostov. V središču zdravja in počitnic, s skupno 24 sobami, se lahko pohvalimo z zdravniško ordinacijo, odlično fizioterapijo z novimi napravami, gostinskim delom, kjer kuharji vedno presenetijo s čim dobrim, pa teraso s čudovitim pogledom, garažo ter bazenom z morsko vodo. V nastanitveni stavbi so lepi bivalni prostori, konferenčna soba, finska savna ter fitnes in masažna soba. Vsi prostori so klimatizirani. In kar je najpomembneje – v domu nikomur ne bo dolg čas. Poleg bogatega rehabilitacijskega program bodo poskrbeli tudi za prijetno druženje.
V slovesen dogodek odprtja doma so nas popeljali: Alenka Godec z izborom zimzelenih pesmi, prisrčni otroci z vrtca Morje s plesnim in glasbenim nastopom otroci z Osnovne šole Sečovlje s skečem in ob zaključki vzkliknili: »Naj se v domu v Pacugu sklepajo prijetne vezi, kar vam želimo prav vsi.« Z narodnimi pesmimi nas je spremljal Komorni pevski zbor Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, ki ga vodi zborovodkinja Valerija Šömen, prav ob zaključku pa navdušila vrhunska plesalca Barbara Šamperl in Klemen Pirman. Trak sta skupaj s predsednikom DZ prerezala naša ustanovna članica in dobitnice prve pacug 2016 12zlate medalje na Paraolimpijskih igrah Pavla Sitar ter eden najmlajših članov in neposredni sosed  Nick Špoljer, blagoslovil pa koprski škof msgr. Jurij Bizjak. Ob zgodovinskem dogodku smo v konferenčni dvorani pripravili razstavo 26 velikih fotografij, ki predstavljajo kronološko razstavo vse od začetka gradnje doma.V domu je bila tudi razstava naših slikarjev. Zveza je v spomin in priznanje na odprtje doma dr. Milanu Brglezu, Meiri Hot, Gunilli Ahren, msg. Juriju Bizjaku in našem arhitektu Matjažu Planincu poklonila z Zlato paleto nagrajene grafike našega slikarja Metoda Zakotnika.  

pacug 2016 10In še zaključna misel predsednika Zveze – »Verjamem, da bo naš dom postal tudi inkubator idej in vodilni v srednjeevropskem prostoru za celostno obravnavo paraplegikov in tetraplegikov na enem mestu. Pri tem imam v mislih izmenjavo dobrih praks, oskrbo z ustreznimi medicinskimi pripomočki, obnovitveno in socialno rehabilitacijo, hkrati pa verjamem, da bo postal tudi priljubljeno mesto počitnikovanj invalidov in njihovih družin.«
In tako je 6. maja 2016, ko smo dom uradno odprli galeb iz domskega logotipa ponesel med naše člane ter paraplegike in tetraplegike širom Evrope uradno povabilo – pridite, poglejte, preizkusite.

Pred slovesno otvoritvijo doma je bila v Pacugu tiskovna konferenca na kateri smo medijem predstavili pomen in vlogo doma za slovenske paraplegike in tetraplegike. Konferenco je vodila Barbara Tomšič, predsednik Zveze Dane Kastelic je orisal dejavnost Zveze in poudaril pomen obnovitvene rehabilitacije, arhitekt Zveze Matjaž Planinc je predstavil dom in njegovo funkcionalnost, strokovna vodja naših posebnih socialnih programov Špela Šušteršič je omenila stanovanjske enote Zveze, direktorica doma Jana Rožaj pa bivanje in ponudbo v domu in njegovi lepi okolici na slovenski obali.
Zgodovinskemu dogodku so precej pozornosti posvetili tudi mediji.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd