+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

Dejavnost

Med najbolj povdarjene interesne dejavnosti v društvu sodita kultura in šport. So pa tudi druga področja, kot sta radioamaterstvo in računalništvo, ki v zadnjem času privlači mnoge naše člane.

Kulturna dejavnost ima s svojim delom v zadnjih letih vse večjo veljavo pri vključevanju invalidov v družbo. Pri tem ima v slovenskem merilu naše društvo veliko vlogo. Za to dejavnost se ponavadi odločijo najtežje prizadeti invalidi, ki pri svojem delu niso popolnoma samostojni in pri svojem delu poleg mentorske pomoči potrebujejo tudi pomoč pri osebni negi. Med likovnimi umetniki izstopajo Vojko Gašperut, Jože Tomažič, Dragica Sušanj in preminuli Stojan Zafred. Med literarnimi pa slikar in pesnik Benjamin Žnidaršič. V letu 2005 je naša članica Sladjana Grdanj dobila študentsko Prešernovo nagrado. Eno našega pomembnejšega delovanja je seznanjanje mladih s posledicami invalidnosti. Preko slikanja z usti, tako v Sloveniji kot v Italiji sodelujemo z osnovnimi šolami in vrtci.

Program, ki ga predstavljajo različne oblike športnih vsebin (rekreativno in tekmovalno) je vključenih veliko članov. Poudarek je seveda v rekreativnih vsebinah, v katere se ob različnih dejavnostih (atletika, šah, obnovitvena rehabilitacija, srečanja) vključujejo vsi člani. Iz navedene množične udeležbe pa se ustvarjajo tudi tekmovalne ekipe v kolektivnih in posameznih športih. Društvo jim omogoči vse pogoje za organizirano izvajanje dejavnosti, nakup ustreznih športnih rekvizitov ter vso strokovno in drugo pomoč.

Dolgoletne izkušnje kažejo, da je kvaliteta življenja tistih članov, ki aktivno sodeljujejo pri interesnih in športni dejavnosti, neprimerno boljše od kolegov, ki dejavnosti zapostavljajo. Seveda so pri posameznikih prisotni različni dejavniki, kot npr. socialno ekonomski položaj, zdravstveno stanje, pristop motiviranja, arhitekturne ovire, prevozi,…


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd