+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

KLOBASARJENJE IN KOLESARIMO SKUPAJ ŽE SEDMIČ

Društvo paraplegikov Istre in Krasa z veseljem sodeluje kot pomoč organizatorjem akcije »Kolesarimo skupaj« in »Klobasarjenja«, ki ga Zveza paraplegikov organizira že sedmič.  Zvezo paraplegikov Slovenije, Kolesarsko zvezo Slovenije ter fundacijo Neurotrust podpiramo pri kolesarski akciji, ki pomenI invalidom prijetno druženje, rekreacijo in odtenek dobrodelnosti.

Prometne nesreče so še vedno razlog številka ena za invalidnost med mladimi. Zato so naša prizadevanja usmerjena v preventivne programe, ki vplivajo na izboljšanje prometne varnosti. Še toliko bolj, ker se v cestnem prometu pojavljamo tudi kot kolesarji rekreativci.

Skupaj z organizatorji Klobasarjenja in pobudniki akcije Kolesarimo skupaj ustvarjamo okolje, ki invalide spodbuja k aktivnemu življenju. Drugim udeležencem v prometu ter kolesarjem pa ponujamo spoznavanje invalidov, njihovih sposobnosti in potreb. V ospredju je predvsem motivacija ljudi, da spoznajo, da so tudi invalidi del njihovega javnega prostora.

Seveda pa je ob vsem tem najpomembnejše vplivati na zavedanje o varni vožnji, med kolesarji, med motoristi in med drugimi udeleženci v prometu. S tem posledično hočemo prispevati k zmanjševanju prometnih nesreč med njimi. Želimo, da kolesarji in drugi udeleženci v cestnem prometu ponotranjijo varno vožnjo kot vrednoto, katero bodo imeli v mislih, ko bodo v prihodnje sedli na kolo.

Pandemija je spodbudila zanimanje za kolesarjenje. Zadnje čase raste priljubljenost kolesa kot vsakdanjega prevoznega sredstva. Preživljanje prostega časa v naravi in s kolesom predstavlja realno prihodnost. Prepričani smo, da bo aktivna mobilnost in kolesarjenje pozitivna sprememba, ki bo ostala po pandemiji.

Osebnostno rast lahko ocenjujemo skozi pridobljene izkušnje, funkcionalna znanja in kompetence, zato je pomembno, da skupaj organiziramo čim več podobnih akcij in se skupaj učimo biti drug drugemu zgled in motiv. Invalidi zgled hodečim s svojo vztrajnostjo, potrpežljivostjo, neuklonljivim duhom. Hodeči pa s svojo pomočjo invalidom motiv za bolj socialno in zdravo življenje.

Naši parakolesarji so na letošnjem, že sedmem »Klobasarjenju,« 30. maja 2021 kolesarili po slovenski Istri. Tokrat so se pridružili vseslovenski akciji Kolesarimo skupaj, ki ima tudi humanitarni namen, saj bodo sredstva zbrana preko SMS donacij namenili predvsem mlajšim z gibalnimi ovirami in tistim s poškodbami hrbtenjače. Pri organizaciji je sodelovalo tudi naše

Društvo paraplegikov Istre in Krasa in fundacija Neurotrust.
Vsi kolesarji so se na pot podali izpred restavracije Emonec nasproti društvenih prostorov. Parakolesarji s priklopniki in otroci so krenili po lažji trasi do Izole in nazaj z možnostjo podaljšanja po znani kolesarki poti Parencana. Bolje kondicijsko pripravljeni pa so se odločili za zahtevnejšo, 49 km dolgo pot z 800 metrov višinske razlike, ki jih je vodila iz Kopra do Izole, Babičev, Boršta v Prade in nazaj.
Po končanih vožnjah je sledilo druženje z okrepčilom. Udeležencem akcije – Kolesarimo skupaj – je tudi vreme služilo tako, da so doživeli lep športno družabni dogodek na obali. Ob tem pa šteje tudi dobrodelnost.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd