+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

NAŠI PESNICI PRVA NAGRADA V HAIKUJU

DARINKA

Pesnica Darinka Slanovec je po šestih letih na 19. mednarodnem natečaju za najboljše haikuje revije Apokalipsa, ponovno posegla po prvi nagradi. O DARINKAnjenem trivrstičnem haikuju, Tih – Sredi zrelega polja – Mejnik, je strokovna komisija v sestavi Edin Saračević, Silva Trstenjak in  Alenka Zorman, v obrazložitvi med drugim zapisala: Splošno znana je Aškerčeva balada Mejnik. Pesnik v njej govori o goljufivem prestavljanju mejnika in s tem meje. Tako dejanje naj ne bi človeku dalo miru niti na onem svetu … V zgodovini je bilo ogromno vojn, ki so se začele zaradi nasilnega, enostranskega premikanja (meddržavnih, medetničnih, medstanovskih …) meja.
Mejnik v nagrajenem haikuju je tih, kar simbolizira umirjenost in tišino. Je na svojem mestu, prav tako so verjetno urejeni medčloveški, medsosedski odnosi. Lastniki zemlje so ljudje, ki so »na svojem mestu«. Usmerjeni so k opravljanju svojega dela, skrbijo za svoje dobro in za dobro skupnosti. Vse našteto podkrepi »zrelo polje«, ki simbolizira dovršitev procesov tako v naravi kakor tudi v družbi.
Haiku pa odpira tudi širši pojem meje. Kje je meja med naravo (poljem) in človekovo dejavnostjo (pesticidi, umetna gnojila …)? Katere so tiste meje, ki jih (niti za ceno lastnega življenja) ne bi smeli prestopiti? Kakšne miselne, jezikovne meje omejujejo naš pogled na svet, na druge, na same sebe?
Zrelo polje je naravni mejnik med letnimi časi, ko se leto preveša v čas umirjenosti, tišine in s tem v trenutke za spremembo, umik in poglabljanje vase. Prvonagrajeni haiku zato bralec lahko doživi še na ožji, povsem osebni ravni v človekovem življenju. »Zrelo polje« so srednja oziroma poznejša leta, v katerih se človeku pogosto dogajajo različne prelomnice zunaj njega in v njem samem ali/in v sobivanju z drugimi (določena starost, prenehanje dejavnosti, spoznanje, razodetje, razočaranje, nesreča, bolezen, razveza, smrt bližnjih …), zaradi katerih postane »tih«; tudi v umetniškem ustvarjanju.
Drugo nagrado je prejel haiku Neskončna plaža – Vse zgodbe bosih nog – Jemlje morje,  hrvaškega avtorja Borisa Nazanskyga , tretjo pa lep haiku slovenskega avtorja Dimitrija Škrka – Pod vaško lipo – Bog razpet med dve poti – Odložen kovček.
Na 19. natečaju za najboljši haiku je bila udeležba precej manjša kot v preteklih letih. Sodelovalo je 74 avtoric in avtorjev iz trinajstih držav – Avstralije, Črne gore, Francije, Hrvaške, Indije, Izraela, Japonske, Makedonije, Nove Zelandije, Romunije, Srbije,  ZDA in Slovenije.
Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad je bila  17. junija 2017 v idilični vasici Pliskovica na Krasu.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd