+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

ŽNIDARŠIČEVA SAMOSTOJNA RAZSTAVA V IZOLI

izola1
izola1
Pesnik, pisatelj in slikar Benjamin Žnidaršič je 15. septembra 2011 (v času, ko so v Domu paraplegikov v Pacugu potekali Dnevi kulture invalidov), v Izoli odprl že sedemnajsto samostojno likovno razstavo z naslovom Obala spominov. Slike namreč prikazujejo krajino Cerkniškega jezera. Dodamo naj, da je sodeloval tudi na 113-tih skupinskih razstavah.
Za razstavo v Galeriji Alga je pripravil 15 večjih in novejših del, ki jih je ob odprtju razstave ocenil znani likovni kritik Dejan Mehmedovič. V obširni likovni kritiki (lahko jo pogledate na spodnji povezavi),  je med drugim poudaril: »Umetnostno delovanje ljudi, katerih fizična aktivnost je zelo omejena, ker so paralizirani in si na področju slikarstva pomagajo z usti, je že primarno vredna najvišjega spoštovanja in časti Ko pa v okrilju te dejavnosti nastajajo artefakti, ki imajo povsem relevantno umetniško kvaliteto je izola2spoštovanje lahko le toliko večje oziroma upravičeno preide v občudovanje. Benjamin Žnidaršič je tetraplegik, zato njegova likovna dela nastajajo v omenjenem načinu. Tako smo morda ob stiku s slikami že predhodno, nezavedno in nehote obremenjeni s tem. Razstava pred nami, ki postavlja pred gledalce serijo njegovih novejših del, pa je dokaz, da avtor vztrajno in pokončno, precej dobro obvlada likovno polje, tako da se z načinom nastanka teh slik ne gre obremenjevati.«
Benjamin Žnidaršič  se je rodil 21. junija 1959 v vasi Podcerkev v Loški dolini. Osnovno šolo je obiskoval v Cerknici, šolanje pa nadaljeval v Ljubljani.
Po poškodbi hrbtenjače je izdal tri pesniške zbirke, napisal knjigo »Govorica življenja,« nato pa v letih 1994 – 2003 pri Zvezi paraplegikov Slovenije vodil kulturno dejavnost. Lahko rečemo, da ima vse zasluge, da je kultura pri Zvezi dosegla tako visok nivo, kot ga ima danes.
izola3Ob organiziranju likovnih tečajev, je začel slikati tudi sam in kmalu ugotovil, da v njemu ždi tudi talent likovnega ustvarjanja. Že po nekaj letih intenzivnega slikanja je postal štipendist mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami (VDMFK), nato v letu 2009 pridruženi, v letu 2011 pa že polnopravni član tega elitnega združenja. V slikarstvo je prejel vrsto nagrad in priznanj, slikanje in skrb za kulturo pa je sedaj postalo njegov način življenja.
Beno ne pozna počitka! Nenehno nekaj ustvarja in načrtuje, zato je v letu 2009 tudi ustanovil Zavod za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin – ARS VIVA. Trenutno pa je njegov glavni projekt – izgradnja kulturnega centra v njegovem rojstnem kraju. Odprtje razstave je popestrila slikarka Ljudmila Turk, ki je nekaj lepih melodij zaigrala na kitari,
Razstava bo odprta do 15. Oktobra.

LIKOVNA KRITIKA


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd