+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

OHRANJEVANJE ZDRAVJA DPIK

IMG_1553

IMG_1553

 

FOTOGRAFIJE

V sklopu izvajanja programa “ohranjevanje zdravja” smo dne 14. 06.2011 v Domu paraplegikov v Pacugu, organizirali  predavanje ter  preventivni pregled za naše člane in njihove svojce . Strokovno predavanje in preglede je izvajala:  prim. Tatjana Erjavec doc. medicine in višja medicinska sestra Branka Vipavec.

Predavateljica je s  projekcijo slik in obrazložila in  seznanila udeležence  najprej  z najnovejšimi medicinskimi spoznanji, opažanji in različnimi diagnostikami ter nevarnostih teh bolezni. Spregovorila je o okvari hrbtenjače, mehanizmih pospešene ateroskleroze, pomembnosti in zahtevnosti izvajanja vsakodnevnih aktivnostih, preventivi bolezni srcaIMG_1596

poseben poudarek je bil namenjen prehrani in neaktivnemu življenju. Posebej pozorni bi morali biti pri vsakodnevni rabi soli, alkohola, kave in pri kajenju, saj so glavni dejavniki pri povišanju stopenj omenjenih bolezni. Več bi se morali gibati, rekreirati, … Predavanja in pregleda se je udeležilo skupaj 32 oseb.

 


Priloga ugotovitveno mnenje prim. Tatjana Erjavec doc. medicine:

POROČILO O DELAVNICI V OKVIRU PROGRAMA OHRANJANJA ZDRAVJA BOLNIKOV Z OKVARO HRBTENJAČE ( PACUG 14.6.2011)

Povprečno obdobje po poškodbi udeležencev predavanja je bila 23 let. Pet članov se že zdravi zaradi visokega krvnega tlaka, pri enem smo dodatno ugotavljali visoke vrednosti. Zdravljeni so bili z zdravili dobro urejeni. Trije se zdravijo zaradi sladkorne bolezni, na novo smo odkrili še enega z visokimi vrednostmi. Bolniki z znano sladkorno boleznijo so se zdravili tudi s statini. Presenetljivo nihče drug ni imel povišanih holesterolov, 2 sta še kadilca.

Če upoštevamo odstotek dejavnikov tveganja je v skupini 26 % hipertonikov, 21 % sladkornih bolnikov, 13,7 % motnje v metabolizmu lipidov 13,7 %.

V sicer majhni skupini je bilo glede na splošno populacijo več sladkornih bolnikov, v vseh ostalih parametrih je bila skupina glede dejavnikov tveganja dobra.

Morda je mediteranska hrana in klima tista, ki vpliva na nizke vrednosti holesterola.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd