+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

OKROGLA MIZA O RAZVOJNIH PRILOŽNOSTIH IN NOVA TURISTIČNA KMETIJA PRIJAZNA INVALIDOM

 

Okrogla miza o razvojnih priložnostih podeželja 2007-2013 s poudarkom na podpornih ukrepih za razvoja podeželja in turizma na območju občine Postojna, ki je potekala v petek, dne 09.03.2007 na turistični kmetiji »Pri Malnarjevih« v Slavini, je bila dobro obiskana ter uspešno organizirana. Med udeleženci smo bili tudi člani Društva paraplegikov Istre in Krasa.

 

 

Okrogle mize se je udeležilo presenetljivo veliko število udeležencev (čez trideset), predstavnikov različnih društev in združenj, invalidskih organizacij, kmetov, institucij ter drugih akterjev, ki aktivno delujejo na podeželju in turizmu. Na okrogli mizi so se udeleženci seznanili s priložnostmi oz. možnostmi za razvoj kmetijstva in podeželja v novem programskem obdobju 2007-2013 v okviru Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013. Predstavljene so bile štiri prednostne naloge oz. osi v okviru PRP RS za obdobje 2007-2013. Podani so bili tudi osnovni primarni podporni ukrepi v okviru lokalnega razvojnega programa podeželja na poudarku prednostnih nalog, projektov s področja kmetijstva in turizma na območju občine Postojna v katerih se lahko najdejo tudi invalidi. Udeleženci so tako na okrogli mizi pridobili kar nekaj koristih informacij ter neposrednih pojasnil s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in njenega predstavnika  . Bogdan Pungartnik iz Sektorja za strukturno politiko in podeželje. Okrogle mize se je udeležil tudi predstavnik Ministrstva za delo družino in socialne zadeve, mag. Cveto Uršič iz Direktorata za invalide, poslanca Državnega zbora Zvone Črnač in Josip Bajc in župan Občine Postojna g. Jernej Verbič.
Po končani delavnici je sledila otvoritev novih prostorov turistične kmetije »Pri Malnarjevih«. Posebnost omenjene kmetije je prilagojenost kmetije za invalide, za katere bodo v kratkem uredili dve sobi. Za to so se odločili tudi zaradi hčerke Daniele, ki je na invalidskem vozičku, sicer članica Društva študentov invalidov Slovenije. Odprtje turistične kmetije, kjer so se nekoč, kot pove že samo ime, vrtela mlinska kolesa, je odprl župan g. Jernej Verbič, ki je poudaril pomembnost tovrstnih turističnih kmetij za razvoj podeželja in Občine, še posebno tistih, ki so prilagojene za invalide. Spodbudnih besed pa na sami otvoritvi zagotovo ni manjkalo. Mag. Cveto Uršič iz Direktorata za invalide na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, je med drugim poudaril, da je takšna pobuda še posebej dobrodošla v letošnjem letu, ki je evropsko leto enakih možnosti za vse. Da turistična kmetija vrača Slavini priložnost za druženje in prispeva k ohranjanju življenja na vasi, je pripomnil tudi predsednik krajevne skupnosti Slavina, g. Jože Šabec.

 

Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd