+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

POHOD NA PLANINO RAZOR

Planinci smo se v okviru akcije GOGO 2021 13. junija s pomočjo prostovoljcev povzpeli do koče na planini Razor. Koča stoji na južni in sončni strani Julijskih Alp na 1.315 m nad morjem in je del Triglavskega narodnega parka.
Da bo to res ta pravi gorski vzpon – strmih odsekih, poteku poti, razgledu, je napovedal že vzpon po cesti iz doline, ki je bil kar adrenalinski.
Vzpon se je za gibalno ovirane pričel na planini Kuk. Poleg nepogrešljive podpore že izkušenih prostovoljcev Fužinskih gamsov – socialno varstvena organizacija Cona Korak – so bili v pomoč in družbo še prostovoljci iz Zavoda Manipura. Šlo je za pisano mednarodno družbo iz: Jordanije, Bosne, Portugalske, Madžarske in Španije. Mladci in mladenke  so v okviru evropske solidarnostne enote prišli pridobivati v Slovenijo nove izkušnje, veščine in spoznavati načine, kako biti solidaren. Pohodniki drugih akcij, in sicer  Nevrorazličini AMA (avtizem, motnja v duševnem razvoju, ADHD) in slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti, so s pohodom začeli nekoliko prej na planini Klom in se na planini Kuk pridružili gibalno oviranim.
Vzpon je potekal po zelo raznoliki naravi. Pohodniki smo prečkali pašnike, gozd in celo manjše jezero. Dan je bil sončen, razglede pa je še vedno polnil pogled na sneg na skalnatih vrhovih nedaleč vstran. Domače planinsko društvo je z namestitvijo lesenih zagozd poskrbelo za enostavnejše in varnejše prečenje vseh širokih kovinskih dražnikov.
Na koči nas je pričakal harmonikaš in vonj po domačih dobrotah. Pred kočo so nato sledili pozdravni govori predstavnikov vseh akcij Odbora planinstvo za invalide in podpornih skupin, župana občine Tolmin Uroš Brežan, predstavnika Triglavskega narodnega parka in Milena Brešan, predsednice Planinskega društva Tolmin. Za konec sta bili prebrani še pesmi paraplegičarke Darinke Slanovec. Vsi ti nagovori so bili simultano prevajani v znakovni jezik. Pohoda se je udeležil tudi naš član DPIK DamjanŽerjav.
Pohodnike so na zunanjih mizah pri koči pričakali valjčki, ki so signalizirali gluhemu natakarju – ali želi oseba naročiti, plačati, ali da preprosto uživa, ter ponudba jedi, ki jih je mogoče naročiti s kretnjami. Poudarek je bil torej na tem, da so bila naročila izvedena v znakovnem jeziku. Posebnost ponudbe hrane na koči je bila tradicionalna priprava jedi in njihova Tolminska frika. Ponovno polni energije so pohodniki ob zvokih harmonike zapeli in zaplesali.
Za spust so prostovoljci znova zavihali rokave, pomagali zavirati voziček in bili še posebej pozorni, da vozičkom ni drselo ter hkrati sproti umikali kamenje na cesti. Iz planine smo se v dolino vrnili  varno in veseli.  Spotoma smo na planinah izvedeli tudi zanimivosti o sirarstvu na tolminskem in nakupili sir in skuto. Poleg na novo sklenjenih poznanstev, pa bo, vsaj še nekaj dni, marsikoga na pohod na planino Razor spominjala zagorela polt, saj nas je ta dan božalo prijetno, a močno sonce.
Za konec še besede generalnega sponzorja akcije Gibalno ovirani gore osvajajo Nicehash, ki nas opogumljajo in stojijo ob strani: »Že od lani vemo, da je vsaka strmina nekoliko položnejša, če se je lotimo skupaj in si pomagamo. Če vložimo čas v to, da zares spoznamo drug drugega, če smo strpni, razumevajoči in sprejmemo drugačnost vsakega izmed nas.«


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd