+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

PREDAJA PODPISOV PETICIJE IN TISKOVNA KONFERENCA

untitled1

untitled17. septembra 2011 smo predstavniki invalidskih organizacij NSIOS-a iz velike sprejemne dvorane Cankarjevega doma v Državni zbor družno odnesli skoraj 14.000 podpisov (vseh skupaj jih je bilo blizu 20.000) peticije proti spremembam Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki smo jih zbrali v svojih organizacijah. Podpise smo s spoštovanjem in dostojanstvom predali v preddverju parlamenta.
Po vrnitvi v slovenski hram kulture in demokracije je NSIOS za predstavnike medijev in udeležence srečanja pripravil tudi tiskovno konferenco.untitled2
»NIČ O INVALIDIH BREZ INVALIDOV,« je moto, ki smo ga velikokrat slišali tudi od politikov. Zato se v NSIOS, ki zastopa interese več kot 105.000 slovenskih invalidov, sprašujejo ali to pomeni, da so zakoni in mednarodne konvencije, le kozmetične narave. Z zmanjšanjem števila članov Sveta FIHO iz 30 na 27 želi politika pridobiti nadzor nad edinim stabilnim virom financiranja invalidskih in humanitarnih organizacij. Ker predlagatelji trdijo, da uporabniki loterijskih sredstev s tem ne bodo nič prikrajšani se tudi sprašujemo, zakaj je potem treba spreminjati sistem, ki pri skrbi za nemočne državljane dobro deluje. S tem bi bile grobo kršene tudi konvencije o pravicah invalidov. Ob tem sploh ne gre za spor ampak za pravico sodelovanja pri pripravi in implementaciji za nas tako pomembne zakonodaje. Da se pripravlja sprememba zakona so na FIHO izvedeli povsem naključno.
untitled3Predstavniki NSIOS bodo obiskali vse poslanske skupine in poskušali z argumenti opozoriti na nesprejemljivost načina, iracionalnost vsebine in absurdnost utemeljitev predlagateljev.
V okviru omejenih sredstev res ni mogoče ugoditi vsem, toda pritožbe nad delom  FIHO že vrsto let prihajajo samo od enega prejemnika sredstev – društva JHD, ki pa že tako prejema največ sredstev na člana invalida.
Invalidi smo vedno pripravljeni na dialog in soočanje argumentov, zato naj se boljše rešitve predstavijo javno, da se do njih opredeli stroka in javnost.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd