+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

PREDAVANJE O DEJAVNIKIH TVEGANJA ZA SRČNO ŽILNO OGROŽENOST

PREDAVANJE IN PREVENTIVNI PREGLED NA TEMO ZDRAVI ŽIVLJENJSKI SLOG

Društvo paraplegikov Istre in Krasa veliko pozornosti namenja preventivi in ohranjevanju zdravja naših članov. V ta namen dvakrat letno organiziramo tudi različna strokovna zdravstvena predavanja.

Tako kot vsako leto, smo tudi letos, v ponedeljek, 30. 05. 2022 organizirali preventivno predavanje in pregled s področja interne medicine – predavanje o dejavnikih tveganja za srčno in žilno ogroženost ter preventivni zdravniški pregled srca, krvnega tlaka, vsebnosti holesterola v krvi in vsebnosti sladkorja za naše člane.

Našemu vabilu sta se prijazno odzvali dr. Anja Oman Puntar in medicinska sestra Olga Braniselj, ki sta izvajali pregled. Pregleda se je udeležilo okoli 20 članic in članov, s svojci in spremljevalci. Že več let ugotavljamo, da je to gotovo eden izmed najbolj potrebnih dogodkov na društvu.

Predavanje O zdravem življenjskem slogu je porajalo marsikatero vprašanje med člani, na katera pa je dr. Puntarjeva z veseljem odgovorila.

Opravili sta pregled in meritve vsebnosti sladkorja in holesterola v krvi in krvnega tlaka. Vsakemu udeležencu sta izvajalki podali tudi navodila in priporočila na katerem področju morajo še posebej poskrbeti za svoje zdravje. Končni rezultati so pokazali, da ima večina udeležencev mere vsebnosti v mejah normale ali na meji, nekaj pa tudi povišanih mer vsebnosti, za kar so dobili dodatna navodila kako previsoke vsebnosti znižati.

Skrb za zdravje je na nas samih, zato je potrebno poskrbeti za zdrav slog življenja, prehrano in se odreči kakšni razvadi. S tem si bomo izboljšali kvaliteto življenja in se izognili prenekaterim nevšečnostim.

PREDSTAVITEV KATETROV TIK KOBARID

V ponedeljek, 30.5.2022 smo se zbrali v prostorih Društva paraplegikov Istre in Krasa, na predstavitvi novih katetrov, podjetja TIK Kobarid. Predstavnik podjetja Alen Jazbec se je potrudil celovito predstaviti podjetje. Predavanje je prišlo poslušat kar lepo število naših članov. Na začetku je predavatelj najprej predstavil delovanje podjetja, njegov razvoj na področju katetrov in bistvene razlike med konkurenco. Anej Doplihar, slovenski reprezentant v para kolesarjenju je predstavil uporabo katetrov z zanimivo demonstracijo. Predvsem je poundaril enostavnost uporabe, ki se od prejšnjih katetrov razlikuje v tem, da bo tekočina za navlažitev katetra že v embalaži in da je nanos filma na kateter z novo tehnologijo popolnoma enakomerna. Poleg tega je embalaža veliko bolj prijazna za uporabo, ker ima dva ušesa, ki se enostavno pred uporabo raztegneta na razen in po potrebi prilepita na ustrezno mesto. Opozorili so nas, da so njihovi katetri na razpolago preko zavarovalnice pri vseh ponudnikih tovrstnega materiala..

Poleg praktičnega prikaza smo ponovno obudili naše že pridobljeno znanje o pomembnosti mehurja in kako pomembna je za nas pravilna kateterizacija. Da nam seč v mehurju ne ostaja, saj to vodi k do pogostih vnetjih sečil, kar pa je posledično nevarno za naše ledvice. Na koncu smo se ob pogostitvi, ki nas je zadržala na društvu še malo dlje, kot po navadi, še malo sproščeno pogovarjali. Za nami je zanimivo in poučno predavanje obenem pa se podjetju TIK Kobarid zahvaljujemo za predavanje in donacijo.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd