+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

PREDAVANJE TEŽAVE Z UROTRAKTOM

dpik predavanje urolog1

dpik predavanje urolog1Društvo paraplegikov Istre in Krasa je 19. junija 2015 v prostorih Doma paraplegikov v Pacugu pripravilo poučno in koristno predavanje na temo – Težave z urotraktom, problematika po poškodbi hrbtenjače. Predaval je Uroš Fekonja, dr. med. specialist urolog, ki je najprej predstavil novoustanovljeno triažno ambulanto na UKC, se osredotočil na najpogostejše probleme z urotraktom pri paraplegikih in tetraplegikih in predavanje zaključil s dpik predavanje urologpreventivnim ravnanjem, da do tovrstnih težav ne bi prišlo.

O novoustanovljeni triažni ambulanti smo na spletnih straneh društev in Zveze ter v Paraplegiku že veliko pisali zato so naši člani o njej dobro seznanjeni. Predavatelj je več časa namenil problematiki urotrakta po poškodbi hrbtenjače. Še posebej mehurju in ledvicam. Govoril je o PASM neoperativnem zdravljenju, PASM minimalnem invazivnem zdravljenju, PASM operativnem zdravljenju, spolnosti, uroloških kontrolah in različnih faktorjih, ki vplivajo na zdravljenje in preprečevanje uroloških težav.
Po končanem predavanju so naše članice in člani urologu postavili različna vprašanja in seveda dobili odgovore iz prve roke. Vsekakor pa bi po nasvetu urologa vsaj enkrat letno morali opraviti preventivni pregled in izkoristiti veliko pridobitev, ki smo jo dobili s triažno ambulanto. Po živahni razpravi smo ponovno prišli do ugotovitve, da je intermitentna kateterizacija najbolj primerna za praznjenje mehurja. Na predavanju so naše članice in člani dobili vrsto koristnih informacij.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd