+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

PREDSTAVITEV SABLJANJA V URI-SOČA

Predstavitev sabljanja na URI-SočaV telovadnici Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča je 13. junija 2017 potekala predstavitev sabljanja na vozičkih. Akcijo sta pripravila prof. Matjaž Fleischman iz Sabljaškega kluba Olimpija in mag. Juta Ošlak Kranjc iz URI-Soča. V predstavitvi so številni udeleženci lahko videli sabljanje s sabljo, v floretu pa so se lahko tudi sami preizkusili. V sklopu nadaljevanja akcije je SK Olimpija posodil del opreme za sabljanje, ki se bo uporabljala v popoldanskih časih v okviru športnih dejavnosti na URI-Soča.

Sabljanje na vozičkih je odlična vaja za izboljšanje fizičnih sposobnosti, kot so: gibljivost, fine motorične sposobnosti in ravnotežje. Tempo sabljanja na vozičkih je hiter in intenziven. Sabljači se morajo s svojim trupom nagibati naprej in nazaj, da se izognejo zadetkom ali pa da dosežejo hiter zadetek nasprotniku. Na ta način omogočijo dovolj aerobne vadbe za izboljšanje kardiovaskularnega sistema ter anaerobične vadbe za povečanje mišične moči v rokah in trupu. Tehnično gibanje roke spodbuja finomotoriko roke z koordinacijo med roko in očesom.
Praktični preizkusSabljanje je prav tako izredno orodje za miselno vadbo. Velikokrat se ga imenuje tudi igra fizičnega šaha. Vsaka borba je mešanica strategije in sposobnosti. Odločilni faktor pri sabljanju je sposobnost nekonvencionalnega razmišljanja in iskanja rešitev v hitro spreminjajočih se situacijah. Zahteva močno povezavo med umom in telesom, kjer um vedno išče naslednje možnost premikanja.
Sabljanje v telovadnici URI-SočaVsaka borba med dvema sabljačema je predstava med vzrokom in učinkom. Vsak gib povzroči  odgovor pri nasprotniku in njihov gib izzove odgovor v tebi. Odločitve morajo biti sprejete hitro in s ciljem pretentati nasprotnika.  Sabljanje absolutno povečuje fokus in koncentracijo, kot tudi moč opazovanja. Razvija samozavest in disciplino. Um je nenehno na delu in gradi svoje odločitve  ter s tem veščino. Gradnja teh veščin lahko izboljša posameznikov nastop tudi v drugih področjih njegovega življenja.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd