+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

PREKO TRNJA DO ZVEZD

predst-mb

FOTOGRAFIJE

FOTOGRAFIJE – DELAVNICA

predst-mb
Društvo paraplegikov severne Štajerske je v koprodukciji Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture – pripravilo premiero multimedijskega spektakla za invalide z naslovom PER ASPERA AD ASTRA (Preko trnja do zvezd). Prvo predstavo so si številni gledalci lahko ogledali 19. novembra na Velikem odru Lutkovnega gledališča v Mariboru.

Spektakel se odvija na več nivojih: dramskem, filmskem, glasbenem, plesnem in pevskem. Vsebuje vse, kar premore človek s svojim telesom, pa čeprav je le-to tako ali drugače hendikepirano. V spektaklu namreč nastopajo različni sloji ljudi. Od različnih invalidov (paraplegiki, gluhi in naglušni, slepi in slabovidni, ljudje s težavami v duševnem razvoju …) do priznanih slovenskih umetnikov, ki so se z njimi povezali v nekakšen most.

Predstava prikazuje nemire, ki bremenijo ljudi, ki se poškodujejo, so od rojstva invalidi ali pa imajo kakšno drugačno obliko invalidnosti. Govori pa o problemih današnje družbe, povezane tudi z mitom o nastanku sveta, o preporodu, ki ga nujno potrebujemo, da se bomo lahko izkopali iz finančne in moralne krize.

Invalidi so dober zgled, kako se soočiti s težavami, kako vključiti neenake ljudi v družbo ter se izogniti kakršnemu koli rasizmu. Gledalcu želijo predstaviti povezavo med duhom in telesom, čeprav sta oba – duh in telo, dandanes zelo prizadeta. Ponujajo mu mejni primer soočenja z realnostjo na krut, romantičen in dinamičen način.

Muliti medijski spektakel so ustvarili: avtor besedila, režiser, lektor in dramaturg spektakla Simon Šerbinek, koreografinja, asistentka režije in plesalka Mojca Kasjak,  vodja predstave Darko Slemenjak, svetovalec za glasbo Robert Krček.

Igralci, plesalci in pevci: dramska igralca Milada Kalezić (dobitnica Borštnikovaga prstana) in Bojan Maroševič, igralca DP severno Štajerske Tatjana Majcen-Ljubič in  Boris Klep ter drugi invalidni igralci: Maša Godina, Saška Kropf, Bor Sojar Voglar, Matej Mali, Urban Iršič, Bedrija Črešnik, Marija Črešnik, Jože Koser in Vesna Burk, glasbena skupina MI4, makedonsko kulturno društvo Biljana Maribor, plesalca plesne šole Pingi Alenka Čufar in Jernej Bernholc in prevajalka za znakovni jezik Kaja Zlatka Hoetzel.

Ob tej priložnosti so slikarji in rezbarji Likovne sekcije Društva paraplegikov severne Štajerske Miran 20121119 120134Jernejšek, Franc Ekart in Angela Medved in povabljeni gost Benjamin Žnidaršič v prostori Lutkovnega gledališča pripravili bogato razstavo in ustvarjanje svojih del. Z celodnevno likovno delavnico so pokazali tudi vsak svoj način slikanja in opozorili na delo, ki ga tudi invalidi puščajo v kulturi.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd