+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

RAZSTAVA FORNAČE

Razstava grafik in serigrafij

 

V prostorih Društva paraplegikov Istre in Krasa v Piranu na Fornačah smo 13.12.2022 odprli razstavo grafik in sergrafij na kateri sodelujejo naši člani in prijatelji: Stojan Zafred, posthumno, Benjamin Žnidaršič, Marija Kremžar, Renata Kovacz, Milan Predovič in Boštjan Močnik.

 

Ob 20. letnici smrti slikarja in likovnega umetnika z ustmi Stojana Zafreda smo v naših prostorih pripravili spremljevalno razstavo grafik in serigrafij. Grafična mapa, ki je bila na ogled, je plod druženja in dela 5 umetnikov, ki so ustvarjali na likovni koloniji v Podcerkvi v okviru zavoda Ars Viva. Stojan Zafred pa je dve razstavljeni serigrafiji podaril društvu pred leti.

 

Tehničnih možnosti, ki umetniku omogočajo neposreden zapis na ploščo in odtiskovanje na način globokega tiska, predstavljajo veselje do eksperimentiranja, v katero ga sili ustvarjalna radovednost. Opus zaznamujejo glavne značilnosti kaligrafske svežine. Sprva poudarjena znakovnost in abstraktne oblike, potem pa ostaja značilen ekspresivni likovni nagovor, ki je plod ustvarjanja z usti.

Iz razstavljene zajetne likovne bere izluščimo domala vse klasične ikonografske teme od akta do tihožitja in krajine, ki jo navdihujeta skrivnostni notranjski kot in Kras, v katerem je odraščal Stojan Zafred.

 


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd