+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

»TA VESELI DAN KULTURE« NA OŠ V NOVI VASI

FOTOGRAFIJE

Izraz “ta veseli dan kulture” pomeni povabilo na širše kulturno udejstvovanje, ko slovenske kulturne ustanove odprejo svoja vrata in obiskovalce povabijo na številne brezplačne predstave, razstave, koncerte, 20121203_082102predavanja, vodenja, delavnice in druge dogodke. Poleg tega, da je 3. december Mednarodni dan invalidov je 3. december tudi kulturni praznik, saj je bil na ta dan rojen France Prešeren, ki bi letos praznoval dvestodvanajsti rojstni dan, v njegovem imenu pa je v ponedeljek, 3. 12. 2012 slavila slovenska kultura.

OŠ Toneta Šraja Aljoše iz Nove vasi in Medobčinsko društvo invalidov Cerknica, Loška dolina, Bloke je “ta veseli dan kulture” in “dan invalidov” hotelo združiti v eno. Medse so povabili Benjamina Žnidaršiča, ki v eni osebi združuje oba praznika. Osnovnošolci so ga v kratkem kulturnem programu predstavili kod pesnika, slikarja in pisatelja. Pred občinstvom učencev in učiteljev osnovne šole in zagnanimi predstavniki Medobčinskega društva invalidov Cerknica, Loška dolina, Bloke je Benjamin razkril svoj pogled na kulturo in na svet v tesni povezavi s svojo invalidnostjo, kjer je vse živo in 20121203_090921povezano. Šola živeti na invalidskem vozičku je bila šola življenja v skupnosti Doma upokojencev Kamnik, šola vrednot spoštovanja, hvaležnosti, povezovanja in sodelovanja. Predstavil je svoj model življenja povezan s kulturo, ki postaja v svetu vse bolj aktualen tudi za invalide in lahko predstavlja tud navdih otrokom po šolah. Ob filmu Zgodbe o volji in moči pa je skozi predstavljene invalide v filmu predstavil dejavnost invalidov na vseh področjih ustvarjanja.

Na koncu je vseh 110 učencev osnovne šole sodelovalo v slikarski delavnici slikanja z usti, kar je bilo za njih in za njihovega mentorja Benjamina Žnidaršiča posebno doživetje. Likovno delavnico si je prišel ogledat tudi župan Občine Bloke Jože Doles. Narejene slike z usti, so učenci na koncu oblikovali v razstavo.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd