+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SLAVNOSTNA SKUPŠČINA ZVEZE PARAPLEGIKOV

V Pacugu smo 21. aprila 2022 obeležili Dan paraplegikov s slovesno Skupščino in Okroglo mizo. Dan paraplegikov praznujemo 16. aprila, ko je bila ustanovljena organizacija slovenskih paraplegikov in tetraplegikov. Ustanovili smo ga v letu 2009 v Ljubljani na slovesni Skupščini ob 40. letnici organiziranega delovanja paraplegikov in tetraplegikov. Po dveh letih omejevanj, epidemij in različnih ukrepov, smo naš praznik v Pacugu ponovno pripravili brez omejitev.
4. redna in slovesna Skupščina Zveze paraplegikov Slovenije
Delegate in goste je z dobrodošlico najprej nagovoril predsednik Skupščine Peter Robnik in med drugim omenil tri osebnosti, ki so pomembno zaznamovale ustanovitev in razvoj naše organizacije. Ivan Peršak je bil ustanovitelj organizacije slovenskih paraplegikov, deloval pa je v izredno težkih pogojih. Njegovo odrekanje je bilo izredno veliko. Najprej je bila ustanovljena Sekcija paraplegikov in tetraplegikov, ki je prerasla v Društvo paraplegikov in tetraplegikov, ta pa v Zvezo paraplegikov Slovenije z devetimi pokrajinskimi društvi. Ivan Peršak je bil za svoj ogromen doprinos pri delovanju in razvoju organizacije tudi večkrat odlikovan. V nadaljevanju se je predsednik skupščine spomnil prof. Bojana Hrovatina, pionirja invalidskega športa v Sloveniji, ki je postavil temelje današnjega športa vseh slovenskih invalidov. Zato Bojanu Hrovatinu že od njegove prerane smrti vsako leto posvetimo njegovo spominsko tekmovanje, z mednarodno udeležbo. Pozabil pa ni tudi na lik in vlogo prim. Rajka Turka, kot velikega prijatelja slovenskih paraplegikov in tetraplegikov. Nepogrešljiv je bil pri organiziranju in spremljanju naših večjih prireditev, doma in v tujini. Kot oddelčni zdravnik v takratnem Zavodu za rehabilitacijo invalidov ima tudi ogromne zasluge pri razvoju in izvajanju naše skupne obnovitvene rehabilitacije, predvsem v Pineti pri Novigradu. Prav tam se je začela naša socialna rehabilitacija iz katere izhajajo številne družine in otroci naših članov. Omenil je tudi enajstčlanski ustanovni odbor Sekcije paraplegikov in tetraplegikov.
Predsednik Zveze Dane Kastelic je v svojem nagovoru čestital vsem ob Dnevu paraplegikov in dodal: »Zato ste v tem duhu vsi še posebej DANES povabljeni, da skupaj sooblikujemo naš dan, tudi v luči dostojanstva in sodelovanja na Skupščini.«
Svoje bogate spomine je na 53 let dolgo pot prisotnim razgrnil Vojko Gašperut, eden od petih še živečih članov takratnega 11 članskega ustanovnega odbora. Povedal je kako so potekali začetki paraplegikov in tetraplegikov, že takrat pa so imeli sanje o skupnem letovanju. Veliko spominov je delil tudi o prvem počitnikovanju v Pineti, veliko pa je povedal tudi o takratnem »štrajku«, ki so ga paraplegiki in tetraplegiki napovedovali, da bi jih oblast začela poslušati.
Vojko Gašperut-Gašper je naš izredno aktiven in ustvarjalen slikar, ki je že leta 1987 postal član elitnega Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. V času svojega pol  stoletja dolgega ustvarjanje je nastalo ogromno del z različnimi opusi.
V nadaljevanju slovesne Skupščine so delegati vseh devetih pokrajinskih društev Zveze sprejeli Program dela Zveze za leti 2022 in 2023, ki ga je predstavila Tanja Kovačič strokovna sodelavka Zveze, Poslovni načrt družbe Dom paraplegikov, d.o.o, pa je zaradi odsotnosti direktorja predstavila namestnica Urša Prešeren.
Drago Perkič (vodja oddelka za medicinske pripomočke na ZZZS) je navzoče seznanil z novostmi na področju medicinskih pripomočkov za paraplegike in tetraplegike iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Okrogla miza – IZZIVI PARAPLEGIJE
Na okrogli mizi z naslovom Enakopravna obravnava ran so sodelovali:
– doc. dr. Igor Frangež, dr. med., dr. dent. med., stomatolog in specialist kirurg,
– asist. dr. Albin Stritar, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske
kirurgije,
– asist. Klemen Rogelj, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije,
– asist. prim. Ciril Triller, dr. med. specialist kirurg in
– Melita Grumerec, predsednica delovne skupine Rana MedTech iz zbornice Slovenije. Celotno razpravo okrogle mize si lahko ogledate TUKAJ.
Okroglo mizo je povezovala strokovna delavka Špela Šušteršič, udeleženci skupščine in Okrogle mize pa so strokovnjakom lahko zastavili različna vprašanja in odgovore dobili iz prve roke.
Izvedbo dogodka je podprlo podjetje Admiral Slovenija, prenos preko spleta pa je omogočilo podjetje Onevent.si.
Ob 53. letnici Zveze paraplegikov Slovenije je na Radio Prvi problematiko slovenskih paraplegikov in tetraplegikov predstavil predsednik Zveze Dane Kastelic. Intervju lahko puslušate TUKAJ.  
Dan paraplegikov, ki smo ga tokrat zaradi velikonočnih praznikov nekoliko zamaknili smo nadaljevali s prijetnim druženjem.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd