+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SLOVESNA AKADEMIJA OB 60 LETNICI URI SOČA

Slavnostni govornik predsednik RS Borut PahorNaša osrednja in najstarejša rehabilitacijska ustanova v Sloveniji – Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije Soča, je praznovala 60 let nadvse uspešnega delovanja. Častitljivo obletnico so z gosti družbeno političnega življenja (med njimi je bil tudi predsednik država Borut Pahor) sodelavci, prijatelji in nekdanjimi pacienti praznovali 16. maja 2014 v prostorih hotela Avstrija v Ljubljani.
Slovesno akademijo sta ob projekciji pomembnih dogodkov skozi šestdesetletno zgodovino povezovala Bernarda Žarn in Igor Bergant, z nastopi pa popestrili in obogatili nekdanji pacienti ali njihovi sorodniki:Nagovor generalnega direktorja mag. Roberta Cuglja Neja Zrimšek, Lado Bizovičar, Saša Pavšek ter svetovno uveljavljena plesalca Barbara Šamperl in Klemen Pirman. Poseben pečat pa je celotnemu slovesnemu dogodku dal mešani pevski zbor Inštituta (vodi ga Nada Naglič), ki je zapel nekaj najlepših slovenskih pesmi.
Razvoj zavoda (z odločbo Izvršnega sveta Ljudske skupščine LR Slovenije je bil kot republiški center za rehabilitacijo invalidov v Sloveniji, ustanovljen januarja 1954), je v nagovoru predstavil Slovesna akademija ob 60 letnicigeneralni direktor mag. Robert Cugelj. Že takrat je bilo določeno, da zavod skrbi za medicinsko in profesionalno  rehabilitacijo invalidov ne glede na vrsto nastanka poškodbe. V tistem začetnem obdobju so bili postavljeni temelji, ki veljajo še danes. Predstavljali so dobro osnovo za razvoj stroke, znanstveno raziskovalnega in pedagoškega dela ter obravnavo pacientov z gibalnimi oviranostmi. To obdobje (1964) je prineslo tudi združenje zavoda s samostojnim podjetjem Soča.Popestritev slovesnega dogodka Izredno pomembno obdobje je bilo med leti 1974-1984, ko je zavod vzpostavil veliko povezav in sodelovanja z deželami v razvoju. Še posebej veliko izmenjav znanja in strokovnih izkušenj pa je bilo s Kuvajtom, deželami bližnjega vzhoda in Kubo. Omenimo naj tudi strokovne povezave in sodelovanje z domačimi inštitucijami – Fakulteto za elektroniko in Inštitutom Jožef Štefan in drugimi. Najbolj obsežen napredek pa je zavod dosegel z izgradnjo novih prostorov, ki so omogočili naprednejši razvoj medicinske rehabilitacije in še boljše povezave s svetom.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v slovesnem nagovoru omenil vlogo in pomen, ki ga ima Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije Soča tako doma kot v svetu. Na inštitutu so se rehabilitirali pripadniki osvobodilnih gibanj iz Afrike, v tem času pa na rehabilitacijo in saniranje invalidnosti prihajajo žrtve min in vojne v Jugovzhodni Evropi, otroci, ki so žrtve vojn v Gazi. Inštitut je pridobil vse certifikate odličnosti in izpolnil vse zahteve za mednarodno akreditacijo, leta 2000 ob svetovnem dnevu invalidov, pa prejel celo Unescovo priznanje. V teh letih so ga obiskale tudi številne eminentne osebnosti sveta.Mešani pevski zbor URI-SOČA Predsednik je poudaril razvoj in tehnološke dosežke, omenil strokovnjake in medicinsko osebje, ki se trudijo, da bi invalidi kar najbolje sanirali svojo invalidnost, zaživeli kar najbolj kvalitetno življenje.
Inštitut je ob tej priložnosti izdal izredno obsežno in bogato monografijo v kateri na 438 straneh v besedi in sliki predstavlja kronološki razvoj inštitucije in celostno njeno poslanstvo.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd