+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SLOVESNA SEJA SKUPŠČINE ZVEZE

thumb_plosca-irrs2.jpg

FOTOGRAFIJE

V letošnjem letu Zveza paraplegikov Slovenije praznuje 40. obletnico organiziranega delovanja slovenskih paraplegikov in tetraplegikov. Visok jubilej smo že ob novem letu obeležili z ličnim koledarjem, 6. aprila je bila na Inštitutu RS za rehabilitacijo slovesna seja skupščine z odkritjem spominske plošče, na dan, ko je bila ustanovljena organizacija, bo v Kongresnem centru Mons v Ljubljani osrednja proslava, pripravili pa bomo še vseslovensko srečanje paraplegikov.thumb_plosca-irrs2.jpg
Sejo slovesne skupščine, na kateri so bili tudi ustanovni člani organizacije, je vodila predsednica Skupščine Mirjam Kanalec, slavnostne nagovore pa sta imela Ivan Peršak in Dane Kastelic.

Častni, dolgoletni in prvi predsednik Zveze Ivan Peršak se je z besedami vrnil v leta, ko so se porajali zametki o organiziranju najtežje gibalno oviranih ljudi – paraplegikov in tetraplegikov.
Predsednik Zveze Dane Kastelic pa je v daljšem nagovoru orisal trenutno dejavnost in izvajanje programov ter kratko vizijo Zveze v prihodnjem obdobju. Za uspešno delo nam je po končani seje čestital tudi direktor Fundacije humanitarnih in invalidskih organizacij Janez Jug.
Po slovesni seji, kjer so delegati potrdili tudi sklep Upravnega odbora o dobitnikih priznanj, je sledilo slovesno odkritje spominske plošče, na kateri je napis: »V Zavodu za rehabilitacijo je bila 16. aprila 1969 ustanovljena Sekcija paraplegikov in tetraplegikov iz katere se je razvila današnja Zveza paraplegikov Slovenije – 16 april 1969.« Ploščo sta ob spominih 40 letnega razvoja organizacije odkrila: ustanovitelj organizacije Ivan Peršak in mag. Franc Hočevar, svetovalec predsednika RS dr. Danila Türka, ki prevzel pokroviteljstvo tega slovesnega dogodka. Zveza je ob tej priložnosti Ivanu Peršaku, mag Francu Hočevarju, Janezu Jugu in direktorju Inštituta mag. Robertu Cuglju, poklonila mape z izbranimi grafikami naših slikarjev – Borisa Štera, Vojka Gašperuta, Metoda Zakotnika in Franca Ekarta.
Poseben umetniški pridih so dogodku dodali naši kulturni umetniki. Ob odkritju spominske plošče sta ob spremljavi harmonikarja Nejča Slaparja svoje pesmi brali Darinka Slanovec in Ljubica Jančar, likovni umetniki so na delavnici prikazali slikanje, hkrati pa odprli še razstavo svojih umetniških del. Njihova dela je predstavil in ocenil študent umetnostne zgodovine Jaka Racman. thumb_plosca-irrs1.jpg

Razstavljajo: Benjamin Žnidaršič, Boris Šter, Ljudmila Turk, Vojko Gašperut, Branko Rupnik, Damjan Rogelj, Dragica Sušanj, Silvo Mehle, Zorica Razboršek, Klavdij Leban, Metod Zakotnik, Miran Jernejšek, Angela Medved, Franc Ekart in Jože Tomažič.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd