+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

»SPREHODI POD MORJEM«

pota1

8. MEDNARODNI FESTIVAL PODVODNEGA FILMA IN FOTOGRAFIJE
V dneh med 28. in 30. januarjem 2016 je pod okriljem Plavalnega kluba Slovenske Konjice in mesta Slovenske Konjice potekal mednarodni festival podvodnega filma in fotografije »Sprehodi pod morjem«, ki se ima zahvaliti za svoje ime prof. Dušanu Kuščerju in Marjanu Richterju.
pota1Festival se je ustalil v Slovenskih Konjicah, mesto je znano po odličnem vinu, ki prihaja z vinogradov Zlatega griča in skupaj z marljivimi ljudmi, zaokroža podobo majhnega kraja z velikimi zgodbami. Ena od teh zgodb so vsekakor »Sprehodi pod morjem«, ki se razlikujejo od »klasičnih« festivalov, saj uspešno kljubujejo komercializaciji in prinašajo zgolj esenco umetnosti izbranih vabljenih avtorjev. V zadnjih sedmih letih se je izoblikovala tematika festivala, ki se prepleta s podvodnim filmom, otroško risbo, glasbo, podvodno fotografijo in drobnimi kulinaričnimi užitki. Je okno v svet, ki nam pomaga, da tudi sami tujcem pokažemo kaj znamo in zmoremo. Je namreč edini festival, ki vsako leto v program vključi vsaj eno temo s področja potapljanja invalidov.

Osmi »Sprehodi pod morjem« so se pričeli v četrtek, 28. januarja, s filmskimi projekcijami za mlade, starejše in invalide, in nadaljevali v petek, 29. januarja, ob 17.30, z otvoritvijo razstave podvodne fotografije, otroške risbe in koncertom.

Osrednji del festivala je bil v soboto, 30. januarja, med 13. in 22. uro. V tem času so se odvile različne vsebine, od predavanj o »Potapljanju AST« (Apnea, pota2Scuba, Tech diving), odprtih projekcij filmov, ki niso tekmovali v finalnem večeru, vse do Grand prix večera, kjer so bili v tekmovalnem sporedu predstavljeni svetovni presežki na področju podvodnega filma.

Festival je otvoril župan Občine Zreče, mag. Boris Podvršnik, gostja petkovega večera pa je bila Becky Kagan Schott (ena najboljših podvodnih snemalk na svetu in večkratna prejemnica nagrade Emmy, ki je ekvivalent filmskim Oskarjem).

Festival so zaokrožili z razstavo podvodne fotografije in koncertom vrhunskih glasbenih ustvarjalcev, ki jih poznamo kot soliste in člane mnogih slovenskih in mednarodnih zasedb (Sounds of Slovenia, Jararaja, Kisha, Terrafolk, Kaja Draksler Acropolis, Next, Žiga Murko 13, Sagar), ki so se predstavili v edinstveni kombinaciji. Postregli so z mešanico svetovne in slovenske ljudske glasbe, afriških in indijskih ritmov, jazza, tanga, vse našteto pa so predstavili z avtorskimi skladbami.

Zmagovalni film Grand pri večera je Back from the Abyss (Herbert Nitsch: Povratek iz brezna).


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd