+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

TRETJE SREČANJE ROČNIH KOLESARJEV

Dpik klob3302

FOTOGRAFIJE Loška dolina – Med štirimi finalisti, ki bodo prejeli nagrado snovalec za inovativne turistične ideje in projekte, je tudi zavod Ars Viva iz Loške doline, kjer uresničujejo idejo o aktivnem turizmu, kolesarjenju za gibalno ovirane osebe. 21. maja 2017 so se že odpravili na kolesarski potep po Loški dolini, Klobasarjenje, ki so ga pripravili z Zvezo paraplegikov Slovenije. S prilagojenimi tricikli se je na krajšo in daljšo progo po Loški dolini podalo 16 ročnih kolesarjev s spremljevalci. Med njimi je bil tudi domačin Anton Bavec, nekdanji policist, za katerega so pred kratkim pripravili dobrodelni koncert.

Dpik klob3302Zavod Ars Viva, ki ga je ustanovil Benjamin Žnidaršič, tudi sam tetraplegik, svoje poslanstvo usmerja v turizem, dostopen gibalno oviranim osebam. V Podcerkvi v Loški dolini so uredili mladinski hotel in skrbijo za pestro kulturno dogajanje, ki mu želijo dodati še športno dejavnost. »Ta bo nadgradila ponudbo dostopnega in trajnostnega turizma v Primorsko-notranjski regiji, kjer je kljub naraščajočem številu popotnikov s posebnimi potrebami pomanjkanje tovrstne ponudbe zelo opazno,« pravi direktorica zavoda Ars Viva Urša Telič Miler.

»Pozornost želimo usmeriti k promociji aktivnega preživljanja časa med gibalno oviranimi osebami ter predstaviti ponudbo, ki je vključujoča in klobasarjenje 1prijazna tudi do velikokrat zapostavljenih skupin.« Kot prvo športno dejavnost, ki bo prilagojena gibalno oviranim, so izbrali kolesarstvo, ki je zaradi visokih cen prilagojenih triciklov marsikomu nedostopno. Projekt so prijavili na poziv javne agencije Spirit, kjer so njegovo vrednost prepoznali med 45 idejami. Komisija je bila mnenja, da dostopni turizem predstavlja neizkoriščen potencial z dodano vrednostjo. Poleg treh drugih so nagradili tudi idejo Ars Vive, ki bo kupil kolesa, prilagojena gibalno oviranim, in pripravljal kolesarske počitnice po Notranjski.

klob3Vsak izmed nagrajencev bo po uspešni uresničitvi ideje, predvidoma jeseni, prejel 3.750 evrov nepovratnih sredstev in bo vključen v promocijske aktivnosti Slovenske turistične organizacije. V Ars Vivi že vedo, kam bo šel denar. »Z njim bomo lahko kupili prilagojen tricikel,« pravi Telič Milerjeva. Za začetek želijo imeti vsaj šest takih koles, ki bi jih izposojali. »Upamo, da jih bomo lahko imeli še pet, ker pa so izredno draga, ravno zdaj prijavljamo vlogo na poziv LAS-a Notranjska; če bomo izbrani, jih bomo kupili.« Ogled Notranjske na kolesih bi tako omogočili družini ali nekaj osebam, ki ne morejo na običajno kolo.

Prilagojeni tricikli na nožni ali ročni pogon – med seboj se lahko povežejo v verigo –, so prijazni tudi za ljudi z različnimi zdravstvenimi in drugimi težavami. »Ker se jih lahko poveže med seboj, jih lahko uporabljajo slepi s spremljevalci, osebe z motnjami v razvoju s skrbnikom, starši z otrokom, ležeče kolesarjenje je primerno za tiste, ki imajo težave z ravnotežjem, kolki ali koleni …,« razlaga Telič Milerjeva.

V prihodnje želijo gibalno oviranim ponuditi tudi druge oblike gibanja v naravi. Pohodništvo za invalide; obstajajo posebna nosila na kolesih, ki jih lahko spremljevalci rinejo navkreber; vožnja s kanuji, ki imajo posebna sedala za gibalno ovirane … »Zaenkrat so to le ideje in želje,saj so vsi pripomočki zelo dragi,« pravi Telič Milerjeva. »Upam, da nam jih enkrat uspe uresničiti.«

Klobasarili so po Loški dolini
Na 3. Klobasarjenje, kot so srečanja ročnih kolesarjev poimenovali pri Zvezi paraplegikov, sta se podali dve skupini, ena je premagala 11 kilometrov, med potjo so is ogledali kompleks gradu Snežnik, druga ki se je odpravila vse do Babnega Polja pa 32 kilometrov. Na koncu so se zbrali pri žagi zavoda Ars Viva pri Vrhniki, kjer so preživeli prijetno popoldne. Sodelovalo so tudi člani društva Cerkniški rekreativni kolesarji, ki so začrtali progi in se skupinam pridružili kot spremljevalci. »Pred kolesarjenjem smo v Podcerkvi spregovorili o pomembnosti športnih aktivnosti med gibalno oviranimi ljudmi,« je povedala direktorica zavoda Ars Viva Urša Telič Miler. »Veliko invalidov ima težave z aktivacijo, po poškodbi običajno dolgo traja, da se vključijo v družbo, kaj šele, da se začnejo ukvarjati s športom.« Petra Trček

Foto: Urša Telič Miler


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd