+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

VOJKO GAŠPERUT GOST V OBALNIH KNJIŽNICAH

PESTRO DOGAJANJE: Muhasti april v koprsko in ankaransko knjižnico prinaša zanimiva gosta

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper in knjižnici Ankaran se obeta zanimivo aprilsko dogajanje. Tako bodo v ankaranski knjižnici, 6. aprila, ob 18. uri gostili intelektualca in humanista Marka Pavliho, ki vam bo predstavil knjigo, ki nosi letošnje leto izdaje, Onkraj materialističnega prepričanja. Že 15. aprila ob 18. uri pa se bo v koprski knjižnici oglasil izjemni umetnik Vojko Gašperut, ki vam bo predstavil monografijo z naslovom Vojko Gašperut Gašper, ki je izšla ob 70-letnici slikarjevega rojstva. Oba dogodka bosta potekala virtualno na Facebook spletni strani Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

Najnovejša knjiga prof. dr. Marka Pavlihe nam nudi pogled skozi metaforični Galilejev teleskop v kvantni svet razširjene človekove zavesti. Ta sega daleč onkraj prevladujoče znanstvene materialistične paradigme, ki vključuje tudi suhoparne pravne teorije in paragrafe. Avtor se pogumno poda v poglobljeno raziskovanje zavesti, zaradi česar je bil povabljen tudi v Galilejevo komisijo v sklopu mednarodnega Znanstvenega in medicinskega omrežja.

Knjiga je sestavljena iz kolumn, ki jih je avtor v zadnjih nekaj letih objavljal na spletnem portalu IUS-INFO. Kot sam pove, je pisal po nekakšnem božanskem ali kozmičnem načrtu, ne da bi vedel, da spod njegovih rok nastaja zaokroženo delo, ki ga je mogoče brati na obroke, ne nujno po vrstnem redu, ali pa kot celoto. Kot so zapisali pri založbi GV, je v knjigi Onkraj materialističnega prepričanja spremenil le malenkosti, osvežil podatke in nekaj malega dopisal za vezivo, sicer pa so kolumne ostale v prvotni obliki, vendar knjiga nikakor ni le zmes starih sestavin, marveč nova spojina z dragoceno dodano vrednostjo. Z Markom Pavliho se boste tako virtualno srečali in pogovarjali 6. aprila ob 18. uri.

Ko vzklije slikarska žilica

V Koprski knjižnici bodo 15. aprila ob 18. uri gostili izjemnega slikarja Vojka Gašperuta, ki svoje umetnine ustvarja z usti. Predstavili bodo njegovo monografijo z naslovom Vojko Gašperut Gašper, ki je izšla ob 70-letnici slikarjevega rojstva.

Vojko Gašperut se je rodil 24. decembra 1949 v vasi Sedlo v Breginjskem kotu, leta 1960 pa se je preselil v Koper. Leta 1967 si je pri skoku v vodo poškodoval hrbtenjačo in postal tetraplegik. Kmalu po težki telesni poškodbi je vzklila njegova slikarska žilica in začel je ustvarjati umetnine, ki danes obiskovalcem njegovih razstav jemljejo dih. Je najdlje polnopravni član Mednarodnega združenja umetnikov invalidov (VDMFK – Vereinigung der Mund und Fussmalenden kunstler), ki svoja dela ustvarjajo z usti ali nogami. Je član Društva paraplegikov Istre in Krasa ter ustanovni član Zveze paraplegikov. Leta 2017 je postal član Likovne sekcije Leon Koporc, ki deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Alojz Kraigher iz Ljubljane.

Že dobrih pet desetletij v svojih slikah zajema krajino in veduto, ki sta njegova domena oljnega slikarstva. Svojih značilnih motivov iz kraškega sveta ne podaja zgolj fotografsko, ampak svoje slike tudi študijsko slikarsko nadgrajuje v okvirih realizma. Velik del slikarskega upodabljanja je povezan z njegovim rodnim Breginjskim kotom, kjer v slikah ohranja delček starožitne, še predpotresne značilne lokalne arhitekture. Gašperut je tudi slikarski kronist v planerskem upodabljanju slovenske Istre, njene izginjajoče podeželske arhitekture in značilnih vedutnih pogledov ter krajinskih motivov.

Vir: REGIONAL  https://www.regionalobala.si/novica/pestro-dogajanje-muhasti-april-v-koprsko-in-ankaransko-knjiznico-prinasa-zanimiva-gosta


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd