+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

13. SAMOSTOJNA RAZSTAVA BENJAMINA ŽNIDARŠIČA

FOTOGRAFIJE

zgibanka_loterija.pdf

12. septembra je naš kulturni umetnik Benjamin Žnidaršič v Galeriji Loterije Slovenija na Trubarjevi 79 v Ljubljani odprl svojo 13. samostojno razstavo.

thumb_kompozicija2_upanje_m.jpg

thumb_realizem_bale_m.jpgBeno je pri Zvezi paraplegikov od leta 1994 do 2006 vodil kulturno dejavnost, ki je še posebej na likovnem področju postala izredno razvejana.
Ob organiziranju likovnih delavnic se je Benjamin Žnidaršič v letu 2000 tudi sam poizkusil v slikanju z usti. No, kmalu je poleg pesništva v sebi odkril še slikarski talent, saj je bil že po treh letih sprejet v elitno mednarodno združenje VDMFK.
Likovno ustvarjanje Benjamina Žnidaršiča je na otvoritvi predstavila umetnostna zgodovinarka Polona Škodič in med drugim poudarila: avtorjevi likovni začetki so obsegali predvsem usmerjenost v klasične tematike kot so krajina, tihožitje in človeška figura, predvsem v oljni tehniki. Narava in z njo thumb_loterija1.jpglepota slovenske pokrajine mu je že davno prirasla k srcu. Vsem krajem, kjer je nekoč živel, je kotthumb_loterija2.jpg lep spomin namenil marsikatero delo. Kaj kmalu pa ga je začelo zanimati tudi bolj ekspresivno in abstraktno slikanje. No, pričujoča razstava pa nam tokrat pokaže oboje – izborni del, v katerih se nagiba na klasično slikanje, nekoliko v duhu impresionistične manire in kot popolno nasprotje pa najnovejše abstraktne slike.
Benjamin Žnidaršič se je likovno izobraževal pri akademskem slikarju Benjaminu Keržetu, grafiku Jožetu Potokarju, akademskem slikarju Mladenu Stropniku in likovnem pedagogu Rassu Causevigu.
Sodeloval je na 61 skupinskih razstavah in v tem kratkem času prejel že kar nekaj nagrad in priznanj. Njegova dela poznajo tudi v tujini, za kar ima veliko zaslug založba UNSU in Mednarodno združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, ki skrbi za promocijo naši slikarjev.
Program je povezovala vodja Galerije in kiparka Katjuša Rojac, pesmi in odlomke iz Benjaminove knjige »Govorica življenja« je prebral igralec in pesnik Tone Kuntner, glasbeni utrinek pa je prispeval kvartet Triobadur.

Razstava bo odprta do 15. oktobra 2007


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd