+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

ATLETIKO MORAMO POSTAVITI NA VIŠJI NIVO

Zveza paraplegikov Slovenije je v sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite 13. septembra 2017 v prostorih Zveze pripravila delovni sestanek s športniki atleti. Atleti, ki imajo potencial, da bi v prihodnjem obdobju nastopali na najvišjih svetovnih tekmovanjih in se približali vrhunskim rezultatom oz. medaljam. Zadnjo (srebrno) medaljo je na paraolimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 osvojil atlet tetraplegik Jože Flere, štiri leta prej v Atenah pa Tatjana Majcen, ki je osvojila srebrno in bronasto medaljo. Trenutno imamo samo enega atleta, ki se je na svetovnem prvenstvu v atletiki uvrstil v finalni nastop. Sestanka se je udeležilo 12 atletinj in atletov.
Kako bo z atletiko v prihodnje, kako jo spraviti na višji nivo, kako usposobiti atlete, ki bodo sposobni posegati po najvišjih mestih, je bilo osnovno vprašanje, ki ga je na začetku postavil predsednik ZPS Dane Kastelic. Omenil je tudi našo atletsko ligo in pripomnil, da iz množičnosti izhaja tudi vrhunski šport.
Damijan Lazar – predsednik ZŠIS je poudaril, da je atletika specifičen šport, ki zahteva motiviranost in veliko volje do tekmovanja. Atlet mora v svojih nastopih uživati. Tudi šport invalidov postaja vse bolj profesionalen, vse manj je razlik med neinvalidnimi in invalidnimi športniki, zanimiv pa je tudi za sponzorje. Dodal je, da imamo v Sloveniji na področju športa zakonsko podlago, predstavil pa je tudi kvalitetnejše življenje in ugodnosti vrhunskih športnikov.
Janez Hudej – vodja atletike in uspešen paraolimpijec, ki je na paraolimpijskih igrah  v Atlanti osvojil nehvaležno četrto mesto, postal evropski prvak in rekorder v suvanju krogle, je s projekcijo fotografij in video posnetki predstavi svojo bogato in dolgo športno kariero. Vse od začetka, do nastopov na najvišjih mednarodnih in svetovnih tekmovanjih. Orisal je potek dosedanjih tekmovanj in poudaril, da so za doseganje vrhunskih rezultatov potrebni: vztrajnost, garanje in marljivost. Pripomnil je, da smo po zadnji Fleretovi medalji na lovorikah celo nekoliko zaspali. Omenil je tudi nekatere naše atlete, ki imajo vse potenciale, da se s sistematičnim treningom in trdim delom povzpnejo do vrhunskih športnikov. Janez je s tem prisotnim športnikom dal tudi psihično podporo.
Luka Cmok – trener slovenske atletske reprezentance pri ZŠIS je predstavil strokovni pristop do želenih ciljev. Po njegovem mnenju je treba približno šest do sedem let, da atlet doseže svojo vrhunsko formo. Seveda pod strokovnim vodstvom trenerja in rednem treningu in predanostjo športu, ki mora biti njegov prvi cilj. Vsak športnik mora svoje cilje najprej razčistiti pri sebi, trener ga lahko le usmerja in posreduje svoje strokovno znanje. Le reden in trd trening daje napredek! S projekcijo fotografij je predstavil tekmovalne stole, podrobnosti in dimenzije, ki so na tekmovanjih strogo določene. Tudi dimenzije vozičkov na katerih tekmujejo predvsem težje gibalno ovirani atleti.
Primož Jeralič – strokovni sodelavec ZŠIS – je predstavil pogoje za vstop v reprezentanco. Potrebnih je 350 točk. Omenil je še norme in klasifikacije na mednarodnih tekmovanjih. Prve kvote za nastop na POI bo mogoče doseči na svetovnem prvenstvu drugo leto, vendar jih (razen dveh) naši športniki verjetno ne bodo dosegli. Mogoče pa se motimo.
Gregor Gračner – vodja športa pri ZPS in moderator posveta od atletinj in atletov pričakuje na do 30. septembra 2017 odločitev in potrditev za vstop v slovensko reprezentanco od vsakega športnika posebej. Svojo odločitev pošljite na E-naslov: gregor.gracner@zveza-paraplegikov.com.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd