+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

DPIK PRVO DRUŠTVO S SAMOOSKRBNO NAPRAVO NA STREHI

V društvu se zavedamo. da je družba na pragu velikih sprememb, da pri svojem poslovanju stremimo k zmanjševanju stroškov in  vplivov na okolje ter izboljšanju socialnih in ekonomskih razmer v družbi. Trenutne razmere in zakonodaja so temu naklonjene, zato je vlaganje v lastno sončno elektrarno ena najboljših naložb glede na alternativne možnosti dolgoročnih investicij. UO DPIK se je odločil, da v letošnjem letu pri ogrevanju in hlajenju društvenih prostorov napravimo premik k ekološki usmerjenosti. Zamenjali smo cel sistem ogrevanja in hlajenja s klimatskimi napravami. Na streho pa smo sredi novembra dobili sončno elektrarno, ki bo pokrivala vse naše potrebe po električni energiji. Pri investiciji nam je pomagala Fundacija za financiranje humanitarnih in invalidskih organizacij FIHO. Investicija je bila vredna cca 21 000 EUR, ki pa bo delno pokrita tudi iz sredstev EKO Sklada.

Sistem obračunavanja porabljene električne energije za lastnike sončnih elektrarn za samooskrbo je oblikovan tako, da se proizvedena elektrika obračunava skladno z uredbo o samooskrbi. Primerjajo se letne proizvedene in letne porabljene količine elektrike na merilnem mestu in na tej podlagi se naredi letni poračun. Če je razlika negativna (več porabljenih kWh kot proizvedenih), se manjkajoče kWh zaračunajo, v primeru pozitivne razlike pa ima lastnik sončne elektrarne pravico do povračila v obliki, za katero se dogovori z dobaviteljem, s katerim je podpisal pogodbo o samooskrbi.

Zmogljivost elektrarne je odvisna od učinkovitosti (izkoristka) uporabljenih fotovoltaičnih panelov in njihove skupne površine. Naša elektrarna je moči 11 Kw. V Kopru imamo veliko sonca, zato lahko upravičeno pričakujemo zadostno količino proizvedene energije.  Majhna fotovoltaična elektrarna za svoje delovanje praktično ne bo potrebovala delovne sile. Potrebno je le nekaj administrativnega dela ter sprotni nadzor sicer avtomatiziranega obratovanja. Lahko se zgodi, da bomo potrebovali tudi občasne vzdrževalne in servisne posege.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd